Polițiștii au acționat pe linia absenteismului și abandonului școlar. Nouă elevi care absentau de la ore, găsiți pe străzile din Slatina

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt, prin compartimentele de specialitate, împreună cu specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Olt, au organizat în ultimele două zile mai multe acțiuni, pentru prevenirea fenomenelor de absenteism/abandon școlar, delincvența juvenilă, în incinta unităților de învățământ din municipiul Slatina, precum și în proximitatea acestora, dar și de educație rutieră.

Miercuri, 28 septembrie, polițiștii Poliției municipiului Slatina au desfășurat o activitate de prevenire a fenomenului de delincvență juvenilă în proximitatea unităților de învățământ din municipiul Slatina.

„Principalul risc implicat de lipsa de la școală a elevului îl reprezintă activitățile pe care adolescentul le face când absentează de la școală, respectiv consum de tutun, alcool sau droguri”, spun reprezentanții IPJ Olt.

Iar în cadrul activității polițiștii au identificat nu mai puțin de nouă elevi care absentau de la școală și le-au explicat acestora importanța frecventării orelor de curs, precum și respectarea regulamentelor școlare.

O altă activitate desfășurată de polițiști a fost aceea de verificare a  barurilor, a sălilor de jocuri de noroc și a parcurilor din zonele adiacente unităților de învățământ, sens în care a fost  monitorizat și  modul de acces, respectiv de ieșire a elevilor din unitățile de învățământ.

„Scopul acţiunii a fost acela de a preveni absenteismul scolar și delincvența juvenilă, fiind discutate teme privind comportamentul copiilor și tinerilor în școală și în societate, dar și necesitatea participării la orele de curs, astfel încât aceștia să nu devină autori/victime ale unor infracțiuni”, mai arată inspectoratul.

Și joi, 29 septembrie, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară, Compartimentului Analiză și Prevenire a Criminalității și ai Serviciului Rutier Olt, împreună cu specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Olt, au desfășurat activități de educație rutieră, de prevenire a traficului și consumului de substanțe interzise, dar și pentru prevenirea violenței în școli.

Activitățile au fost desfășurate la Colegiul Național „Radu Greceanu” Slatina, unde au participat 130 de elevi și 6 cadre didactice, care au ascultat cu interes explicațiile și recomandările polițiștilor și au participat interactiv la discuții.

„Scopul polițiștilor, prin astfel de activități, este acela de a fi alături de elevi, de a-i ghida și învăța cum să fie responsabili în vederea adoptării unei bune conduite în societate. Prevenirea delincvenței juvenile, abandonul școlar și absenteismul de la orele de curs reprezintă priorități pentru polițiștii Biroului Siguranță Școlară, context în care, astfel de activitati se vor desfășura și în perioada următoare”, mai precizează reprezentanții Poliției Olt.

Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenţei în şcoli:

Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente sau conflictuale!

Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi! Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe!

Spuneţi-le prietenilor voştri să nu răspundă cu violenţă la provocările altor grupuri şi atrageţi-le atenţia asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale!

Când sunteţi jigniţi sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunţaţi profesorii, părinţii şi poliţia, pentru a fi ajutaţi;

Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!

Recomandări pentru cadrele didactice:

Identificaţi elevii cu potenţial violent! Implicaţi-i în activităţile şcolare sau de timp liber şi încercaţi să le descoperiţi interesele şi aptitudinile!

Introduceţi, în sesiunile de dezbateri cu elevii, teme relevante pe această problematică!

Derulaţi programe şi activităţi extracurriculare în unităţile de învăţământ: concursuri tematice, prezentări interactive a unor teme legate de violenţa şcolară!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<