10.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Protest împotriva sărăciei la Prefectura Olt. Stoparea creșterii prețurilor și creșterea salariilor și pensiilor, printre revendicările sindicaliștilor

- Advertisement -

Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” – Filiala Olt a organizat miercuri, cu începere de la ora 12:00, un miting de protest împotriva sărăciei ce s-a desfășurat pe parcursul a patru ore în fața Prefecturii Olt. Pe lângă sindicaliștii Cartel Alfa, printre protestatarii de la Slatina care și-au strigat nemulțumirile în stradă au fost și sindicaliști de la marile societăți comerciale de pe platforma industrială a municipiului. În total, aproape 200 de oameni nemulțumiți de condițiile de trai actuale prezenți în fața instituției Guvernului din teritoriu, printre revendicările acestora fiind stoparea creșterii prețurilor, creșterea salariilor și pensiilor, deblocarea negocierilor colectrive prin modificarea Legii Dialogului Social și aplicare integral și fără discriminare a Legii 153/2017 și Legii 195/2020.

Cristel Ioțu, președintele Sindicatului „Cartel Alfa” Olt, prezent la protest, a spus că muncitorii ar putea intra într-o grevă generală dacă guvernanții nu le ascultă doleanțele pe care le au.

„Probabil că vom ajunge la grevă generală, dacă Guvernul nu se va apleca asupra doleanțelor pe care le avem și dacă va continua în acest ritm de a nu răspunde în niciun fel discuțiilor solicitate de noi. Sunt protestatari atât de pe platforma industrială, cât și de la buget, asociația pensionarilor. Doleanțele noastre sunt puse pe hârtie astfel încât să acopere toată gama de nevoi, a ceea ce înseamnă populația România. De ce? Pentru că, vă dau un exemplu, un prim punct pe care îl avem, care este cel mai stringent, este acela de a scădea prețurile la energie. Este clar că îi afectează toată populația țării, atât angajatorii, cât și angajații, în mod concret”, a subliniat Ioțu. Întrebat și de ce simplii cetățeni nu li se alătură protestatarilor, liderul sindical a spus că „de aproape patru luni de zile de când au început să fie emise acele facturi fantastice, oamenii stau într-o latență. Probabil că așteaptă să dea piept cu iarna, ca să-și dea seama ce înseamnă această criză a energiei”.

„Sindicaliștii nu se vor lăsa”, a fost mesajul clar transmis de Constantin Popescu, președintele Sindicatului Liber „Aluministul” al ALRO Slatina: „Le transmit guvernanților că nu ne vom lăsa, așa cum v-am spus de la început, și vom merge până la capăt, până vom da jos ultimul ministru incapabil din acest Guvern. Acești miniștri care sunt împotriva României și a românilor și vom obține ceea ce ne dorim și o să vedeți că o să obținem”.

La mitingul de la Slatina au participat și protestatari plecați de luni, 17 octombrie, cu caravana spre Guvernul României din zona Ardealului, de la Zalău. Printre ei și președintele unui sindicat maramureșan.

„Nu am fost niciodată în Slatina şi îmi pare rău că astăzi am venit pentru că sunt motive de îngrijorare pentru mulţi lucrători din această zonă de a rămâne fără locuri de muncă. Maramureşul ştie ce înseamnă acest lucru pentru că, în 2006 s-a pus lacăt de către «tovarăşu’ Bossganian», că n-o să-i spun Vosganian, cel care făcea mătănii prin Parlament de grija DNA-ului şi a închis mineritul. Pentru că domnul Mugur Isărescu a zis că sunt pline depozitele de aur şi nu mai are ce să facă cu el. Bineînţeles că urmează alt deştept. De 33 ani tot vin deștepții ăștia care, știți ce-au făcut? Au creat în România cadavre industriale. Să vedeți cum arată țara când trecem printr-un oraș cu cadavrele industriale. Sunt doar ziduri din beton, părăsite. Am vrea să părăsească și dobitocii din Parlament acel Parlament și să ajungă în stradă. (…) În România, singura strategia este să închidă tot ce are și toată populația României să părăsească  țara. Pentru cine, măi dobitocilor?! Dar dacă noi nu producem, voi de unde veți avea bani, măi dobitocilor? De la Bruxelles?”, le-a spus protestatarilor Florin Hosu, liderul Sindicatului „Cartel Alfa” Maramureș.

O altă caravană a plecat spre Capitală și din zona Moldovei, de la Botoșani, și împreună cu cea din Ardeal. Până vineri, 21 octombrie, s-au organizat proteste în localități de pe traseu unde există riscuri majore de blocare a unor activități de producție și pierderea locurilor de muncă, respectiv în Zalău, Deva, Bacău, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Galați, Slatina, Slobozia, iar cele două caravane se vor întâlni la București pe 20 octombrie și vor lua parte la un amplu miting-marș în Piața Victoriei, la ora 11:30, și Piața Revoluției, la ora 14:00.

„Românii nu pot sta cu pasivitate așteptând să treacă această criză. Gravitatea și urgența situației nu trebuie subestimate! CNS Cartel ALFA face un apel către toate organizațiile sindicale și mișcările sociale să se mobilizeze pentru a determina guvernanții să ia măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor de trai, în beneficiul cetățenilor! Pentru creșterea urgentă a salariilor și pensiilor! Împotriva creșterii costurilor de trai și atacului asupra drepturilor lucrătorilor!”, au transmis sindicaliștii printr-un comunicat de presă.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți