14.1 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Angajați la negru găsiți de inspectorii ITM Olt la firme din Balș, Schitu, Tia Mare și Spineni

- Advertisement -

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au continuat și în luna octombrie controalele la angajatorii din județ, iar la cinci dintre aceștia au fost găsiți șapte salariați care nu aveau contracte de muncă încheiate.

Unul dintre ei își desfășura activitatea la un angajator din orașul Balș, cu activitate hoteluri, iar un alt muncitor la negru a fost găsit tot la o societate comercială din localitatea de pe malurile râului Olteț, Balș, cu domeniu de activitate transport taxi. Alte trei persoane erau angajate, fără a avea contracte de muncă încheiate, la o firmă de construcții din comuna Schitu Greci, în timp ce un alt angajat la negru a fost depistat de inspectorii de muncă la un anagajator din comuna Spineni, cu domeniu de activitate cultivare legume.

Toți cei cinci angajatori care foloseau cele șapte persoane ce desfășurau muncă nedeclarată au fost amendate de ITM Olt cu 140.000 de lei, cea mai mare sancțiune contravențională fiind aplicată celui din Schitu, respectiv 60.000 de lei.

Pe parcursul lunii trecute, inspectorii de muncă olteni au efectuat în total 215 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma acestora au fost identificate peste 267 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic. Iar pentru cele mai grave dintre deficiențe, imnspectorii de muncă a dat 104 sancțiuni, din care 95 avertismente și nouă amenzi în valoare totală de 147.300 lei, cele mai multe fiind pentru angajatorii care aveau la muncă persoane fără contract.

De asemenea, în luna octombrie, au fost comunicate ITM Olt nu mai puțin de 11 evenimente, soldate cu 11 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți