2.3 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Slătinean de 68 de ani, diagnosticat cu botulism după ce a mâncat acasă carne de porc și mămăligă cu pește. Este internat în spital

- Advertisement -

Un bărbat, în vârstă de 68 de ani, din municipiul Slatina, a ajuns la Spitalul Slatina în urmă cu mai bine de o săptămână după ce a mâncat acasă brânză, ou, carne de porc și mămăligă cu pește. Acesta s-a simțit rău, fiind internat pe Secția de Neurologie, iar mai apoi transferat pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, pentru ca sâmbătă, 12 noiembrie, medici de la servicii de specialitate ale Spitalului Județean de Urgență Slatina să-i pună pacientului diagnosticul de suspiciune de botulism. Iar în urma probelor trimise la Institutul Cantacuzino din Capitală, rezultatul venit luni dimineață, 14 noiembrie, au arătat faptul că acesta avea toxină botulinică în serul recoltat de la bolnav.

Starea pacientului a fost atât de gravă, încât la Terapie Intensivă acesta s-a aflat în comă.

„În după-amiaza zilei de 12 noiembrie 2022, în serviciile de specialitate ale Spitalului Județean de Urgență Slatina s-a pus suspiciunea de botulism, la un pacient în vârstă de 68 de ani, cu domiciliul în mediul urban. Acesta a fost internat în data de 7 noiembrie în Secția de Neurologie, cu diagnosticul «tetrapareză în observație etiologică». Pe 8 noiembrie, pacientul este transferat în Secția de Terapie Intensivă cu insuficiență respiratorie acută, unde se intubează și după ventilație iese din comă”, a declarat Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Olt.

Bărbatul a mâncat acasă mai multe produse alimentare, printre care carne de porc și mămăligă cu pește prăjit în ulei de la pieptul unui cocoș.

„Din informațiile preliminare obținute de la soție, în meniul consumat în data de 6 noiembrie era cuprins brânză, ou fiert, carne porc, mămăligă cu pește – macrou, prăjit în ulei de piept de pasare – cocoș. După momentul suspectării pentru botulism, se stabilește recoltarea serului, respectiv o probă biologică de la pacient, în vederea determinării toxinei botulinice la Institutul Cantacuzino București, probă trimisă în dimineața zilei de 13 noiembrie. În dimineața zilei de 14 noiembrie, Institutul Cantacuzino a emis buletinul de analiză, cu rezultatul pozitiv pentru toxină botulinică în ser”, a mai spus reprezentantul DSP.

Specialiștii instituției sanitare nu au putut recolta probe de alimente, având în vedere momentul consumului acestora, respectiv duminică, 6 noiembrie, și data emiterii suspiciunii, sâmbătă, 12 noiembrie, precum și lipsa din gospodărie a alimentelor consumate, nefiind identificate documente de achiziție a mâncării.

În prezent, bărbatul de 68 de ani este în continuare internat la Spitalul Slatina.

Acesta este al doilea caz de botulism înregistrat anul acesta în județul Olt. Spre sfârșitul lunii septembrie, un bărbat de 58 de ani, din comuna Strejești, a murit la SJU Slatina, unde a ajuns după ce a mâncat o conservă de pește pe care a preparat-o chiar el.

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă cauzată de o neurotoxină de origine bacteriană, care determină paralizia progresivă a mușchilor, cu apariția insuficienței respiratorii acute.

În județ ar mai fost un caz confirmat cu botulism acum cinci – șase ani, potrivit specialiștilor DSP Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți