8.1 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Suspiciune de botulism și în cazul unui bărbat din Slatina, care a mâncat carne de porc de la garniță

- Advertisement -

O nouă suspiciune de botulism luată în calcul de cadrele medicale de la Spitalul Județean de Urgență Slatina după ce luni, 14 noiembrie, un pacient în vârstă de 39 de ani, din municipiul Slatina, s-a prezentat în serviciile de specialitate ale unității medicale. Bărbatul a mâncat duminică carne de porc de la garniță, ce era pusă din luna decembrie a anului trecut, și a ajuns la spital acuzând cefalee, diplopie, durere ochi drept și regiunea adiacentă. În prezent, acesta este internat în spital, sub tratament de specialitate.

„În urma examenului neurologic și oftalmologic – pacient conștient, cooperant, diplopie bioculară la privirea frontală și bilaterală, disfonie; ptoză palpebrală la ambii ochi. Pacientul a fost și la Computer Tomograf cerebral, fără leziuni acute vizibile la momentul respectiv”, au transmis specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt.

Sursa citată arată că medicul infecționist a fost cel care a anunțat telefonic suspiciunea de botulism Serviciului de Control în Sănătate Publică și Compartimentului Epidemiologie, ocazie cu care s-a stabilit și recoltarea probei de ser, în vederea determinării toxinei botulinice la Institutul Cantacuzino București.

DSP mai spune că pacientul a mâncat carne de porc de la garniță, veche de aproape un an.

„Din informațiile preliminare obținute de la aparținători, respectiv soție, s-a constatat că în seara zilei de duminică, 13 noiembrie, a consumat și carne de porc la garniță – carne sărată și topită în untură, în luna decembrie 2021, motiv pentru care s-au prelevat și probe din alimentele consumate, în ultimele 24 ore, de la adresa de domiciliu. În după-amiaza zilei de 14 noiembrie probele au fost trimise la Institutul Cantacuzino București, probele fiind în lucru”, precizează DSP.

Reprezentanții instituției sanitare au mai precizat că, în noaptea de luni spre marți, la ora 23:00, au fost primite, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara, cinci fiole de antitoxină botulinică, care au fost administrate începând cu ora 00:45 până la ora 06:00 a zilei de 15 noiembrie, conform instrucțiunilor produsului, fără incidente.

Pacientul din Slatina este și acum internat în spital, iar DSP Olt a interzis consumul alimentelor, din care s-au prelevat probe, până la sosirea rezultatelor de laborator.

De la începutul acestui an și până acum, au fost două cazuri de botulism confirmate la un bărbat de 58 de ani, din comuna Strejești, și un slătinean de 68 de ani. Primul dintre ei, din păcate, a murit.

Specialiștii DSP Olt mai spun că ultima oară un caz de botulism ar fi fost înregistrat în județ și în urmă cu cinci – șase ani.

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă cauzată de o neurotoxină de origine bacteriană, care determină paralizia progresivă a mușchilor, cu apariția insuficienței respiratorii acute.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți