2.3 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Cum operau grupările infracționale acuzate de furt produse petroliere din sondele OMV Petrom situate în zona orașului Potcoava. Aproape 50 de incidente la acestea, în doi ani

- Advertisement -

Procurori de urmărire penală ai Parchetului Olt au dispus prin ordonanţele de joi, 24 noiembrie, luarea măsurii controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, faţă de șase inculpaţi acuzați de furt produse petroliere din instalațiile OMV Petrom din zona orașului Potcoava. Cum operau cele patru grupări infracționale, din care făceau parte aceștia și care în ultimii doi ani au fost implicate în aproximativ 50 de incidente, au detaliat anchetatorii olteni.

Cercetați în această cauză, printre care se numără și angajați ai sondelor petroliere, sunt C.I.R., în vârstă de 29 ani, din Potcoava, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat și constituire a unui grup infracțional organizat; F.D., în vârstă de 46 ani, din comuna Icoana, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de complicitate la furt calificat şi constituire a unui grup infracțional organizat; M.G., în vârstă de 47 ani, din comuna Corbu, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de complicitate la furt calificat, constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu; N.M.V., în vârstă de 24 ani, din Potcoava, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de complicitate la furt calificat, tăinuire și constituire a unui grup infracțional organizat; T.A.S., în vârstă de 44 ani, din Icoana, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de furt calificat și constituire a unui grup infracțional organizat; T.S.S., în vârstă de 21 ani, din Corbu, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de furt calificat, și constituire a unui grup infracțional organizat.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, activităţile de urmărire penală au fost efectuate în colaborare cu lucrătorii de poliţie din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliției Județean Olt, precum şi din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale şi structurile teritoriale.

„În fapt, s-a reţinut că SC OMV Petrom SA a sesizat organele judiciare cu privire la faptul că, în perioada 2020 – 2022, la nivelul Unității de Afaceri Zone de Producție – Zona de Producție Muntenia de Vest a OMV Petrom SA, pe raza județului Olt au fost înregistrate un număr de 47 de incidente de securitate, dintre care 44 au avut ca obiect produsul petrolier (zece s-au materializat prin sustrageri, iar 34 au reprezentat tentative), iar trei dintre acestea au reprezentat fapte de distrugere și sustragere a camerelor de supraveghere, component ale sistemului CCTV instalat la anumite sonde. Astfel, în urma monitorizării activităţii infracţionale pe această zonă s-a stabilit că, în perioada iulie 2020 – ianuarie 2021, a fost sustrase produse petroliere, principalele obiective vizate fiind sondele 2013, 456, 459, 486, 628, 1095, 1134 Bacea. În intervalul menționat au fost înregistrate peste 54 de cazuri în care sondele respective au fost găsite deschise în scopul colectării produsului petrolier”, se arată într-un comunicat remis de procurorii olteni.

Sursa citată mai arată că, în urma investigaţiilor efectuate, s-a stabilit existenţa a patru grupări care acţionau şi colaborau în zonele respective.

Una este Gruparea „PAPANU”, al cărei lider este C.P.V. și alții, din Potcoava, iar celelalte sunt Gruparea „TEODORESCU”, formată din T.C. şi T.S. și alții, din Icoana, care sustrage produs petrolier si echipamente sonde, Gruparea „ALBANEZII”, compusa din N.M. și alții, din Potcoava și Gruparea „JOIA”, din care fac parte J.A.M. și alții, toţi din Icoana.

„Grupările au obținut date cu privire la persoanele care se aflau în serviciul de pază al sondelor de la angajați ai firmelor ce desfășoară activități în legătură cu extragerea produsului petrolier, facilitându-și astfel activitățile infracționale de sustragere a produselor petroliere. Tot în scopul sustragerii de produse petroliere a fost obținut sprijin și din partea unui angajat al firmei de mentenanță a instalațiilor petroliere ce aparțin OMV Petrom”, mai spun anchetatorii.

Autorii au valorificat produsele sustrase la diferite persoane prin intermediari sau direct către beneficiari. Astfel, au fost identificați mai mulți cumpărători care ar putea avea la domiciliu sau în alte locații, produs petrolier provenit din furt.
În perioada 2020 – 2022, aceste grupuri au acționat pe raza zonei petroliere Ciurești exploatată de OMV Petrom. Cu ocazia verificărilor au fost identificate montate pe conducta OMV Petrom LACT Bădești – Parc 4, un număr de două instalații artizanale prin care membrii Grupării „Teodorescu”, inclusiv membrii Grupării „Nedelea” au sustras produs petrolier.

Anchetatorii continuă investigaţiile în cauză pentru lămurirea în totalitate a împrejurărilor în care au fost comise faptele, precum şi pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a tuturor participanţilor.

Cei șase inculpați cercetați acum sub control judiciar fac parte din grupul de 12 persoane care au fost duse la audieri în urma celor 41 de percheziții ale polițiștilor SIC Olt care au avut loc miercuri în județele Olt – 34, în orașul Potcaoava și comune limitrofe, cinci în Argeș și două în Teleorman. Inițial, aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore, timp în care s-au aflat în Arestul Poliției Olt.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2020, mai multe persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, ar fi constituit mai multe grupări infracționale organizate, în scopul sustragerii de produs petrolier.

„Persoanele ar fi folosit un mod deosebit de operare, prin folosirea unui autoturism special adaptat pentru comiterea faptelor, folosirea de cagule și distrugerea sistemelor de supraveghere ale persoanei vătămate. În urma activităților efectuate, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 20 de tone de produs petrolier”, au transmis reprezentanții IPJ Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți