12.3 C
Slatina
vineri,3 mai,2024

Ultimele Articole

Examenul trichineloscopic la porcii tăiați înainte de Crăciun, efectuat în șase piețe din Slatina, Balș, Caracal, Corabia și Drăgănești Olt

- Advertisement -

Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă și în mod tradițional are loc sacrificarea porcilor în gospodăriile proprii, înainte de Crăciun, reprezentanții Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt anunță că pentru prevenirea apariţiei unor îmbolnăviri este necesar să se efectuareze examenului trichineloscopic. Acest examen se poate efectua în cadrul Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale aflate în incinta a șase piețe agroalimentare din localitățile Slatina, Balș, Caracal, Corabia și Drăgănești Olt, atât în cursul săptămânii, cât și în zilele de sâmbătă și duminică, conform programului de lucru afișat la fiecare circumscripție.

Circumscripția Sanitară Veterinară din Slatina are sedii în incinta Pieţei Agroalimentare Zahana şi Pieţei Agroalimentare Frații Buzești, cea din Balș în incinta Pieţei Agroalimentare, cea din Caracal vizavi de Piaţa Agroalimentară și cele din Corabia și Drăgănești Olt. De asemenea, oltenii se pot adresa, pentru efectuarea examenului trichineloscopic, şi la Circumscripţiile de asistenţă sanitară veterinară ale medicilor veterinari de liberă practică din mediul rural, care îşi desfăşoară activitatea în judeţ.

„Printre regulile ce trebuie respectate de sărbători se numără: este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar; sacrificarea porcului în mod tradiţional şi consumarea acestuia în familie este permisă, însă fără efectuarea controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, consecinţele pot fi grave; în cazul, în care proprietarul de animale constată – înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.) sau/și după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită, de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul linfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc., se va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea efectuării anchetei epidemiologice pentru depistarea precoce a pestei porcine africane şi evidenţierea diagnosticului diferenţial”, se precizează într-un comunicat remis de DSVSA Olt.

Sursa citată mai spune că dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată, riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, în următoarele situaţii dacă se observă modificări ale starii de sănătate a animalului înainte de sacrificare; îndrumare privind probele ce trebuie luate după sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol. Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale de stat este 26,18 lei.

DSVSA Olt le mai transmite oltenilor să nu consume carnea și sa nu o prepare până nu obțin de la medicul veterinar confirmarea că la examenul pentru trichineloză rezultatul este negativ, recomandarea fiind valabilă și pentru porcii mistreți. Totodată, autoritățile anunță că se menține interdicția de organizare a târgurilor de animale vii, pentru a nu izbucni noi focare de pestă porcină în județul Olt.

„Se mențin restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora. Se mențin restricțiile în ceea ce privește interdicția de funcționare a târgurilor de animalr vii Este interzisă vânzarea porcilor vii la persoane neautorizate, în alte locuri neaprobate sanitar veterinar! Informăm consumatorii cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă came de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spiralis). Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Cumpărati produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor”, au subliniat reprezentanții DSVSA Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți