20.2 C
Slatina
miercuri,1 mai,2024

Ultimele Articole

Peste 2.000 de persoane au sărbătorit Ziua Marii Uniri, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Slatina

- Advertisement -

Împlinirea a 104 ani de la Marea Unire care s-a înfăptuit la Alba Iulia în anul 1918 a fost prilej de bucurie pentru oficialităţile locale şi judeţene. Joi, 1 Decembrie, alături de peste 2.000 de slătineni, acestea au luat parte la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României şi organizate la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza situată pe bulevardul care îi poartă numele din Slatina. Organizarea acestui eveniment a fost reluat așa cum s-a desfășurat până în anul 2019, având în vedere că în ultimii doi ani acesta avut loc în cadru restrâns din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID.

Printre cei prezenţi la activitățile dedicate Zilei României s-au numărat prefectul de Olt Florin Homorean, subprefectul Cosmin Floreanu, Marius Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, cei doi vicepreşedinţi ai celei mai importante instituții administrative din județ, Emil Moț, primarul municipiului Slatina, viceprimarii Gigi Vîlceleanu şi Alexandru Berechet, deputații PSD de Olt Marius Iancu, Emil Albotă, Cătălin Grecu, Florin Barbu, reprezentanţi ai instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale din teritoriu şi ai Bazei Militare 99 Deveselu, şefi şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, membri ai organizaţiilor judeţene ale partidelor politice, şi nu numai.

Ca în fiecare an, activităţile dedicate Marii Uniri au debutat cu salutul gărzii de onoare de reprezentantul Guvernului în teritoriu şi intonarea imnului de stat al României, moment urmat de ceremonialul religios susţinut de un sobor de preoţi de la Episcopia Slatinei şi Romanaţilor. Prefectul Homorean a citit apoi mesajul transmis de Nicolae Ciucă, premierul României, cu ocazia ziua în care a avut loc unirea Transilvaniei cu România. Ulterior, după recitarea unor poezii patriotice, cei prezenţi au depus coroane, jerbe şi buchete de flori la statuia domnitorului Cuza, străjuită de militari, dar și de dansatori ai Ansamblului Profesionist „Doina Oltului” din Slatina.

„După doi ani de pandemie, mă bucur că slătinenii au acceptat invitația și astăzi au participat în număr mare la festivitatea de 1 Decembrie. Am sărbătorit împreună Ziua Națională a României. Dragi slătineni, vă mulțumesc din suflet că ați acceptat această invitație, vă iubesc, vă doresc «La mulți ani!» atât vouă, cât și românilor din toată lumea. La mulți ani, slătineni! La mulți ani, români! La mulți ani, România”, a declarat Emil Moț, primarul Slatinei.

„Mă bucur că este foarte multă lume la 1 Decembrie, ceea ce arată că în cei doi ani de pandemie, în care viața a încercat mai mult să ne separe, mai mult ne-a unit. Atât de Sărbătorile Pascale, am văzut foarte multă lume la biserică, când s-au ridicat restricțiile, iar acum, de 1 Decembrie, a renăscut acest sentiment național, iar o mulțime impresionantă de slătineni a fost alături de noi”, a spus Marius Oprescu.

„Astăzi, 1 Decembrie, sărbătorim Ziua Națională a României. Este Ziua Marii Uniri, un eveniment fundamental al istoriei noastre moderne, fiind rezultatul de veacuri al dorinței românilor de a realiza unitatea națională a poporului român. Este ziua aducerilor aminte despre faptele de eroism ale celor care au făcut posibilă România unită de astăzi și o retrăire a bucuriei celor peste 100.000 de români ajunși la Alba Iulia în urmă cu 104 ani. Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne dăm mână cu mână, să ne bucurăm împreună și să sărbătorim după tradiția noastră actul de naștere al României de astăzi. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Manifestările dedicate împlinirii a 104 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia s-au încheiat la Slatina cu defilarea trupelor Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, pe cântecele patriotice ale Fanfarei de estradă „Lyra Band” a Slatinei, pentru ca apoi tehnica acestora, inclusiv două tancuri, aflată pe principalul bulevard al urbei, să fie luată cu asalt de copii, însoțiți de părinți și bunici, care nu au ezitat să își facă fotografii pentru a rămâne cu o amintire frumoasă.

Înainte de începerea manifestărilor dedicate Zilei României, Primăria municipiului Slatina a oferit gratuit participanților peste 2.000 de stegulețe și cocarde tricolore. Totodată, municipalitatea a pregătit anul acesta 2.000 porții din tradiţionalul meniu fasole cu cârnaţi şi vin fiert, care au fost servite în zona special amenajată în fața complexului comercial Winmarkt.

Pentru slătineni sărbătoarea zilei de 1 decembrie se va încheia în Parcul Tineretului. Aici, începând cu ora 18:00, se va aprinde iluminatul festiv din zona de agremente şi de pe principalele artere ale Slatinei şi, de asemenea, se va deschide şi Târgul de Crăciun, evenimentul fiind urmat de un concert al Ansamblului Etnofolcloric „Plăieșii” și al artistei pop Nicola.

Manifestări dedicate Zilei Național au fost organizate în acest an și în alte localități ale județului Olt, dacă în cele urbane acestea au fost mai de amploare, așa cum s-a întâmplat în municipiul Caracal, în cele rurale acestea au fost mai restrânse.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți