20.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Firme din comunele Ipotești, Priseaca și Izbiceni, amendate cu 50.000 de lei pentru angajarea unor persoane fără contract. Un salariat a murit la lucru

- Advertisement -

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au continuat și în luna noiembrie controalele la societăți comerciale din județ, iar la trei dintre acestea au fost găsite persoane care nu aveau contracte încheiate. 50.000 de lei este valoarea primită de angajatori din comunele Ipotești, Priseaca și Izbiceni pentru muncă la negru. Din păcate, luna trecută, a fost și un salariat care și-a pierdut viața la locul de muncă.

Concret, în noiembrie, inspectorii de muncă au identificat trei persoane care desfășurau muncă nedeclarată, una fiind la un angajator din Ipotești, cu activitate de construcții, alta la o firmă din Priseaca, cu profil de activitate transport călători, iar cea de-a treia la umo societate din Izbiceni, cu activitate comerț, celor trei angajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 50.000 lei.

De asemenea, în cursul lunii trecute, au fost comunicate la ITM Olt opt evenimente, soldate cu șapte persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă și o persoană decedată în timpul programului de lucru din cauze patologice.

Potrivit reprezentanților ITM Olt, este vorba despre un bărbat de 54 ani, accidentul de muncă având loc în data de 23 noiembrie. Acesta lucra la o societate de comenzi materiale de constructii din comuna Voineasa. Era manipulant de marfă, iar nefericitul eveniment s-a întâmplat la un depozit din comuna Găneasa, unde trebuia să descarcare mai multe materiale de construcții. Înainte de a se apuca de descărcarea mărfii, se pare că acestuia i s-a făcut rău și a căzut subit din picioare, iar la scurt timp a murit.

Inspectorii de muncă olteni au efectuat în total 213 controale specifice în județ, luna trecută, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 238 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de
muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.

Pentru cele mai grave s-au aplicat 90 de sancțiuni contravenționale, din care 83 avertismente și șapte amenzi în valoare totală de 69.000 lei, cele mai mari, în cuantum de 50.000 lei, fiind primite de cei trei firme care aveau angajați la negru.

Sursă foto: Arhivă

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți