10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Câciu: Trebuie să gândim împreună cu autorităţile locale un nou mod de finanţare care să le asigure resurse

- Advertisement -

Guvernul a suplimentat cu 200 de milioane de lei cotele privind cheltuielile cu drumurile judeţene, dar trebuie să gândim împreună cu autorităţile locale un nou mod de finanţare care să le asigure resurse, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la finalul şedinţei de Guvern.


„Acest lucru s-a reglementat astăzi prin decizia Guvernului, în sensul că s-a suplimentat la anexa 6, la anexa privind cotele defalcate pentru cheltuielile cu drumurile judeţene, s-a suplimentat suma cu 200 de milioane de lei. Şi trebuie să înţelegem şi un lucru. Este o situaţie complicată, dar trebuie să gândim împreună cu cei de la autorităţile locale un nou mod de finanţare care să le asigure resurse, pentru că autorităţile locale trebuie să se dezvolte şi trebuie să câştige cât mai multă autonomie financiară. Dar asta va face obiectul unor discuţii începând de la 1 ianuarie 2023”, a spus Adrian Câciu, întrebat despre poziţia Membrilor Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene care se plâng că bugetul blochează proiectele locale pentru că primesc mai puţini bani.

De asemenea, el a fost întrebat de jurnalişti despre Opinia Consiliului Fiscal prin care se atrăgea atenţia că unele venituri sunt supraestimate, iar cheltuielile sunt subestimate.

„Bun, acolo pot să remarc faptul că riscul este mai mic anul acesta decât în 2022. Atunci se prevedea că există o impredictibilitate pe venituri de 12,6 miliarde, dacă citiţi opinia de la bugetul din 2022. Este foarte bună opinia Consiliului Fiscal. Întotdeauna am spus că este foarte bine să ai o opinie a unei autorităţi independente şi care spune un lucru foarte important acum: veniturile, ca să devină structurale, trebuie să aibă un grad mare şi de repetabilitate, dar şi de structură. Practic, acel venit pe care dânşii spun că ar putea fi pus sub semnul întrebării este venitul din creşterea colectării. Ei bine, anul trecut exista aceeaşi critică şi s-a dovedit că anul acesta avem 70 de miliarde în plus la bugetul de stat faţă de anul 2021. Deci este foarte bună opinia, dar efortul nostru va fi ca ceea ce ne-a propus în buget să se îndeplinească. Asta este concluzia şi într-adevăr, evident, există riscuri. Tocmai asta trebuie să facem, să nu se întâmple riscurile respective”, a precizat Adrian Câciu.

Consiliul Fiscal apreciază drept probabilă încasarea unor venituri mai mici comparativ cu ţintele asumate în proiectul de buget, de circa 11,3 miliarde de lei, reprezentând circa 0,73% din PIB, dar şi o sub-bugetare a cheltuielilor de cel puţin 0,58% din PIB, conform opiniei instituţiei privind Legea bugetului de stat pentru anul viitor.

sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți