7.3 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ministerul Agriculturii a lansat vineri ”Caravana Cunoaşterii” pentru prezentarea Planului Naţional Strategic al României

- Advertisement -

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat vineri „Caravana Cunoaşterii”, o acţiune de prezentare la nivel naţional a Planului Naţional Strategic 2023-2027.

„Iată că astăzi pornim Caravana Cunoaşterii PNS, ce este o caravană a lucrului în teren, un drum pe care îl continuăm şi îl vom desfăşura în toată ţara, pe o dinamică a comunicării umane, pentru ca Planul Naţional Strategic să fie cunoscut în detaliu de către toţi cei interesaţi a-l aplica. Avem la dispoziţie 15,8 miliarde de euro care trebuie să ajungă la fermieri şi ne asigurăm că vor ajunge. Am stabilit un calendar al întâlnirilor cu fermierii, pentru ca toţi cei interesaţi să se familiarizeze din timp cu planul de acţiune, astfel încât să aducem în agricultura ţării şi în satul românesc toate sumele disponibile”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la conferinţa desfăşurată vineri la Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din Bucureşti.

 

Oficialul MADR a prezentat celor peste 250 de participanţi noutăţile introduse de PNS 2023-2027, respectiv mutarea accentului de la conformitate către rezultate şi performanţă, creşterea ambiţiilor în materie de mediu şi climă şi bunăstarea animalelor, un grad ridicat de flexibilitate în stabilirea regulilor detaliate de eligibilitate şi selecţie, extinderea sectoarelor pentru care se acordă finanţare din PNS: bunăstarea la taurine, irigaţii în sisteme locale, investiţii în perdele de protecţie etc.

Potrivit sursei citate, sectoare deosebit de importante precum irigaţiile, depozitarea şi procesarea vor beneficia de fonduri consistente prin intervenţiile PNS din Pilonul II.

Conferinţa a fost organizată în cadrul campaniei „Caravana Cunoaşterii” de Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală, acţiune coordonată pentru aducerea la cunoştinţa partenerilor implicaţi în derularea PNS şi a instituţiilor din coordonarea MADR a priorităţilor şi oportunităţilor de finanţare aferente perioadei 2023-2027, în vederea diseminării pe scară largă a informaţiilor specifice legate de accesarea fondurilor europene.

La conferinţă au participat funcţionari din cadrul instituţiilor din subordinea MADR, respectiv ai APIA, AFIR, ANF, ANZ, ISTIS, Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, iar prin sistem videoconferinţă au fost prezenţi reprezentanţii staţiunilor de cercetare-dezvoltare din agricultură din întreaga ţară.

În cadrul acţiunii „Caravana Cunoaşterii”, MADR va organiza Conferinţe naţionale şi regionale, astfel încât fermierilor din ţară să le fie aduse la cunoştinţă informaţiile cuprinse în PNS şi sumele pe care le au la dispoziţie pentru a le investi în agricultură şi dezvoltare rurală.

Fermierii români şi agricultura românească vor beneficia de 15,83 miliarde de euro prin Planul Naţional Strategic 2023-2027, care a fost aprobat miercuri de Comisia Europeană, din care 9,78 de miliarde de euro sunt pe Pilonul I – Plăţi directe şi intervenţii sectoriale, iar 5,87 miliarde de euro pe Pilonul II – Dezvoltare rurală.

„PNS 2023-2027 prevede 89 de intervenţii, incluzând 51 de intervenţii prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi 38 de intervenţii prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR). Mutarea accentului de la conformitate către rezultate şi performanţă, creşterea ambiţiilor în materie de mediu, cu condiţionalităţi multe, dar şi cu bani puşi în dreptul acestor condiţionalităţi, care să poată să-i susţină pe fermieri, în aşa fel încât ei să îşi realizeze ceea ce este obligatoriu de făcut pentru a beneficia de fonduri europene şi de cele naţionale”, a transmis miercuri Petre Daea.

PNS 2023-2027 cuprinde instrumente de sprijin finanţate atât din FEGA (plăţile directe şi intervenţii sectoriale – măsuri pentru susţinerea pieţei), cât şi din FEADR (politica de dezvoltare rurală).

Planul Naţional Strategic 2023-2027 (PNS) este un document care conţine 1.900 de pagini.

sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți