3.1 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Președintele Klaus Iohannis, întâlnire oficială cu președintele Portugaliei, la Caracal

- Advertisement -

Klaus Iohannis, președintele României, s-a aflat marți, după ora prânzului, într-o vizită oficială în municipiul Caracal, unde a avut o întrevedere cu Marcelo Rebelo de Sousa, președintele Republicii Portugheze, Batalionul 1 Instrucție „Olt”.

Iohannis a susținut o declarație de presă, spunând că prezența președintelui Portgaliei, dar și a militarilor care sunt dislocați la Caracal, are o însemnătate deosebită.

„Este o plăcere să îl avem astăzi alături de noi pe Președintele Republicii Portugheze. Domnule Președinte, bine ați venit în România! Bine ați venit la Caracal! Vizita dumneavoastră în România are loc într-un context de securitate foarte dificil pentru securitatea europeană și euroatlantică, marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Cu atât mai mult, prezența dumneavoastră și a militarilor portughezi în țara noastră are o însemnătate deosebită. Aceasta este și expresia relațiilor foarte bune de cooperare dintre România și Portugalia, inclusiv în domeniul apărării, pe care le vom dezvolta în continuare.Contingentul militar portughez din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud – Est, aflat aici, la Caracal, alături de militarii din Republica Macedonia de Nord și de ceilalți aliați, are o contribuție importantă la consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la întărirea apărării și securității României și a cetățenilor noștri. Invadarea Ucrainei de către Rusia a evidențiat, o dată în plus, capacitatea NATO și a Aliaților de a acționa ferm, solidar și coerent atât în sprijinul poporului ucrainean, pentru a diminua efectele severe ale războiului, cât și pentru întărirea și reasigurarea Aliaților de pe Flancul Estic. Suntem recunoscători că Portugalia, stat aliat de pe Flancul Sudic, reconfirmă unitatea aliată și convingerea că apărarea noastră comună trebuie consolidată pe toate dimensiunile și direcțiile. Vă mulțumesc, domnule Președinte, pentru prezența militarilor portughezi și pentru excelenta cooperare pentru modernizarea Forțelor Aeriene ale României”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele țării a ținut să adreseze un mesaj și militarilor portughezi aliați. Totodată, acesta le-a făcut și o urare având în vedere că vine Sărbătoarea Crăciunului și Anul Nou.

„Prezența și activitatea dumneavoastră constituie o componentă importantă în cadrul demersurilor de întărire a apărării în Europa și în România, iar poporul român vă mulțumește pentru efortul dumneavoastră. Aveți ocazia să vă pregătiți împreună și să participați la exerciții militare într-un cadru multinațional și dinamic, ceea ce va permite creșterea interoperabilității forțelor NATO. Vă doresc succes în activitățile de pregătire pentru luptă și în misiunile pe care le veți desfășura! Și pentru că ne aflăm în pragul Sărbătorilor de iarnă, vreau să vă urez tuturor Sărbători fericite, sănătate și, deși sunteți departe de cei dragi, sunt convins că veți regăsi aici, în România, o parte din căldura familiei, alături de militarii români”, a spus Iohannis.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți