10.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

33 de ani de la Revoluția din ’89, comemorați de autoritățile oltene la Troița Eroilor din Slatina

- Advertisement -

Au trecut 33 de ani de la Revoluţia din 1989, ziua de 22 Decembrie fiind una dintre zilele care au marcat şi schimbat soarta poporului român pentru totdeauna. Potrivit istoricilor, atunci au avut loc o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii care au dus la sfârşitul regimului comunist din România şi la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu, cel care până la acea dată a fost şeful statului român. În municipiul Slatina, ca de altfel şi în alte mari oraşe ale ţării, sunt comemoraţi an de an eroii martiri căzuţi la Revoluţia din Decembrie ’89 an. Manifestările dedicate victoriei asupra comunismului s-au desfășurat joi dimineața, când temperaturile din termometre au fost de câteva grade cu minus, la Troița Eroilor Revoluției de pe platoul Casei de Cultură a Tinereului Slatina.

Printre cei prezenți s-au numărat prefectul de Olt Florin Homorean, subprefectul Cosmin Floreanu, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, vicepreședinții aceleiași instituții, Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet, viceprimari ai municipiului Slatina, senatorul PSD de Olt Siminica Mirea, deputații social democrați Marius Iancu și Emil Albotă, revoluţionari, șefi ai instituțiilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, precum și membri ai PSD și PNL Olt.

După salutul gărzii de onoare de reprezentantul Guvernului în teritoriu și interpretarea imnului de stat al României de fanfara de estradă a Primăriei Slatina, un sobor de preoți de la Episcopia Slatinei și Romanaților a ținut o scurtă slujbă de cinstire a eroilor Revoluției din județ, momentul fiind urmat de citirea mesajului transmis de premierul Nicolae Ciucă de către prefectul de Olt.

Manifestările s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare, alcătuită din militari, jandarmi și pompieri, înainte de acest moment oficialităţile depunând la Troiţa Eroilor coroane de flori pentru a-i omagia pe martirii din revoluţiei din Decembrie ’89. Atunci, potrivit datelor de pe placa comemorativă a troiţei, au murit pentru libertatea acestei ţări şi zece olteni, respectiv sublocotenent Ion Argherie din comuna Rotunda, maior Andrei Burcea din municipiul Caracal, Adrian Călin din comuna Vlădila, sublocotenent Nicolae Ciobanu din comuna Tufeni, Silviu Motohan din comuna Traian, sublocotenent Victor Olaru din comuna Pârşcoveni, sublocotenent Daniel Gh. Popa din Cartierul Comani al oraşului Drăgăneşti Olt, Gheorghe Ioan Radu din comuna Slătioara, Ion Sasu din municipiul Slatina şi sublocotenent Iancu Sîrbulescu din comuna Obârşia.

În urmă cu șapte ani, această Troița Eroilor Revoluției de pe platoul Casei de Cultură a Tineretului Slatina a fost restaurată de meşterul popular Gheorghe Tănase din comuna Corbu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți