5.2 C
Slatina
marți,19 martie,2024

Ultimele Articole

MDLPA: Cereri de peste 3 miliarde de lei, în prima zi de la lansarea Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic

- Advertisement -

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a primit, în mai puţin de 24 de ore de la deschiderea sesiunii de depunere a cererilor de finanţare pentru Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic, în platforma digitală investitii.mdlpa.ro, 187 de cereri, în valoare de 3.660.683.734,57 lei, anunţă ministrul Cseke Attila.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de MDLPA, din totalul cererilor, 121 de cereri, în valoare de 2.772.438.281,12 lei, sunt pentru clădiri multietajate cu destinaţie principală de locuinţă, iar 66 de cereri, în valoare de 888.245.453,45 lei, sunt pentru clădiri de interes şi utilitate publică, aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale.

Ministrul Cseke Attila a amintit că, începând din acest an, MDLPA derulează Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare şi 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanţarea este de 100%. Ministerul nu cere cofinanţare nici de la locatari, nici de la autorităţile locale sau centrale, a precizat ministrul.

Termenul limită de depunere a cererilor de finanţare este 20 februarie 2023, ora 23,59, urmând ca în 30 de zile de la expirarea acestui termen MDLPA să verifice administrativ şi să centralizeze solicitările transmise, în ordinea cronologică de înregistrare. Pentru cererile de finanţare neconforme, se vor solicita clarificări, iar solicitările revizuite vor primi un nou număr de înregistrare, precizează comunicatul amintit.

În limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinaţie, MDLPA întocmeşte listele-sinteză cu obiective propuse spre finanţare pe fiecare subprogram, liste care se vor aproba prin ordin al ministrului.

Pentru încheierea contractelor de finanţare, beneficiarii programului trebuie să încarce, în platforma digitală, hotărârea asociaţiei de proprietari (în cazul clădirilor rezidenţiale), documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, devizul general, actul administrativ de aprobare a cheltuielilor finanţate de la bugetul local, certificatul de urbanism şi avizele şi acordurile solicitate prin acesta, autorizaţia de construire, precum şi documentele care să prezinte stadiul fizic realizat (dacă este cazul), adaugă sursa menţionată.

Programul este unul multianual, de interes şi utilitate publică, derulat în conformitate cu prevederile Legii 212/2022, şi, în cadrul programului, sunt incluse atât clădirile de locuinţe multietajate, cât şi clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII. Cererile de finanţare pot fi depuse de autorităţile publice locale şi centrale, a mai spus Cseke Attila, citat în comunicat.

sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți