7.3 C
Slatina
joi,21 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Stare de alertă epidemiologică determinată de gripă în România, pentru șase săptămâni. DSP Olt anunță măsurile care trebuie respectate de locuitorii județului

- Advertisement -

Ministerul Sănătății a anunțat că de joi, 5 ianuarie, la nivel național s-a declarat, pentru următoarele șase săptămâni, stare de alertă epidemiologică determinată de gripă. În Olt, în sezonul rece 2022 – 2023, s-au înregistrat 32 de cazuri de gripă, din care 30 de persoane au fost diagnosticate cu teste rapide, iar două cu test PCR, iar majoritatea au fost în zona Caracal, femei și bărbați atât din mediul urban, cât și din cel rural.

Oficialii anunță că purtarea măștii de protecție în această perioadă va fi o măsură obligatorie numai în unitățile sanitare, pentru restul categoriilor de populație fiind doar o recomandare.

Având în vedere această situație, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt au venit cu recomandările generale privind măsurile de prevenire a virozelor respiratorii și a gripei, acestea trebuind respectate de locuitorii județului.

Spălați-vă pe mâini ori de câte ori este nevoie și aveți posibilitatea. Învățați și copiii despre importanța igienei în prevenirea îmbolnăvirilor.
Curățati și dezinfectați vesela și tacâmurile, mai ales dacă unul dintre membrii familiei este bolnav. Spălați jucăriile copiilor după ce au fost folosite.
Folosiți șervețele de hârtie pentru a vă acoperi gura și nasul când tușiți sau strănutați, aruncați-le imediat după folosire și spălați-vă pe mâini.
Evitați aglomerațiile de persoane și contactul prelungit cu cineva care are o viroză respiratorie.
Dormiți bine și mâncați sănătos, echilibrat, pentru a nu vă slăbi imunitatea și a nu deveni vulnerabili la infecții. O dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete și legume, cereale și cantități mici de carne slabă permite organismului să se concentreze la apărarea împotriva virusurilor, mai mult decât la digestie.
Beţi cât mai multe lichide, pentru a vă hidrata suficient. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lamâie şi miere și supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri.
Evitaţi alcoolul, cofeina şi renunţaţi la fumat, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la agravarea simptomelor.
Stați acasă şi odihniţi-vă dacă aveţi febră, vă curge nasul sau tuşiţi. Purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută.
Păstrați camera caldă, dar nu o supraîncălziți. Dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator pentru a vă reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea.
Este bine de știut că antibioticele nu ajută în viroze. Acestea se folosesc numai la recomandarea medicului.
Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18 – 20 grade Celsius.
Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave.
Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave.
Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.
Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius).

Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

Recomandarea pentru angajatori este asigurarea unui climat adecvat activităților.

Pe lângă măsurile generale care se adresează populației, indiferent de vârstă sau locul de muncă, DSP Olt va emite măsuri cu caracter specific privind limitarea transmiterii infecției virale, pentru spitale, pentru antreprenori și pentru unitățile de învățământ.

Reprezentanții DSP Olt spun că emiterea de măsuri cu caracter specific la nivelul instituțiilor școlare nu se referă la o eventuală decizie de închidere a acestora, ci doar la efectuarea unui triaj epidemiologic și ținerea acasă a copiilor cu simptomatologie specifică virozelor și gripei sezoniere, dar și intensificarea acțiunilor de dezinfecție și curățenie.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți