10.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Numărul cazurilor de gripă în rândul oltenilor aproape s-a triplat, în ultima săptămână. 54 de persoane diagnosticate

- Advertisement -

Direcția de Sănătate Publică Olt a anunțat marți, 10 ianuarie, că în prima săptămână a anului 2023, în județ s-au înregistrat 1.003 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 37 internări, 414 cazuri de pneumonii, cu 98 internări, și 54 cazuri de gripă. Numărul îmbolnăvirilor în rândul oltenilor cu gripă sezonieră aproape s-au triplat în ultima săptămână, având în vedere că în săptămână de dinaintea Anului Nou au fost înregistrate 22.

Din totalul cazurilor de gripă de săptămâna trecută, 27 sunt la femei și 27 la bărbați, 29 fiind din mediul urban și 25 din rural. Ca și cazurile anterioare, majoritatea s-au înregistrat în zona municipiului Caracal.

Sunt pacienți cu vârste cuprinse între 0 (cinci luni) și 86 de ani.

„La categoria de vârstă zero – un an sunt patru cazuri, între doi și patru ani – zece, între cinci și 14 ani – 20 cazuri, între 15 și 49 ani – 12, între 50 și 64 ani – două cazuri, iar la peste 65 ani sunt șase cazuri, care s-au prezentat în serviciile specializate ale Spitalului Județean de Urgență Slatina – 12, Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Caracal – 41, alte unități sanitare cu paturi din țară – unul (Spitalul Universitar de Urgență Elias din București n.r.), cu simptomatologie compatibilă cu gripa, motiv pentru care li s-a recoltat câte un test pentru determinarea virusurilor gripale”, a declarat Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt al DSP.

Sursa citată spune că 48 dintre teste au fost antigenice rapide și șase pentru determinarea virusurilor prin metoda RT- PCR, cu rezultate pozitive pentru prezența virusurilor gripale.

Dintre cei 54 de pacienți, 14 sunt internați și 40 izolați la domiciliu cu prescripție medicală emisă de specialist, în privința tuturor virozelor, pneumoniilor și gripei ponderea fiind deținută de oltenii din grupele de vârstă cuprinse între zero și 19 ani.

Situația cumulativă a cazurilor de gripă în intervalul 1 octombrie 2022 – 8 ianuarie 2023 este de 86 cazuri confirmate, din care trei pentru virusul gripal tip A, subtip H3 (RT – PCR), două pentru virusul gripal tip A subtip H1(RT-PCR), unul pentru virusul gripal tip A, nesubtipat (RT- PCR) și 80 pentru virusul gripal tip A – teste antigenice rapide.

Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală, vaccinul utilizat fiind diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

Sursă foto: Arhivă

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți