Se schimbă vremea în întreaga țară. Cod roșu de viscol puternic în Carpații Meridionali până miercuri după-amiază

În mai multe regiuni ale României vremea se schimbă simțitor începând de marți și se poate spune că în acestea va fi iarnă în adevăratul sens al cuvântului până joi seară. Potrivit meteorologilor, vor fi trei coduri de vreme capricioasă, unul fiind roșu de viscol puternic și va afecta zona Carpaților Meridionali până miercuri după-amiază. Județul Olt, din fericire, nu va fi afectat de niciunul dintre acestea.

Primul cod este galben și a intrat în vigoare marți, la ora 11:00, și este în vigoare până joi, 19 ianuarie, la ora 18:00. Vor fi intensificări susținute ale vântului, cantități importante de apă în zona montană.

„La munte, în Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și în nord-vestul Transilvaniei, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h. În zona montană se vor acumula cantități de precipitații în general de 25…40 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1.500 m mixte. Temporar va ploua și în restul teritoriului, în special în jumătatea de vest, unde se vor acumula cantități de apă ce vor depăși local 20…25 l/mp. Din seara zilei de miercuri, 18 ianuarie, la început în regiunile vestice, apoi treptat și în zonele de munte, vântul va slăbi în intensitate”, au spus reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.

Din noaptea de marți spre miercuri, la ora 22:00, și până miercuri, ora 14:00, va fi cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului, cu cantități însemnate de precipitații, la altitudini de peste 1.800 de metri în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali și la altitudini între 1.500 și 1.800 metri în Carpații Meridionali.

„La altitudini de peste 1.800 m în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali va fi viscol puternic (rafale de peste 100…110 km/h), în timp ce la altitudini între 1 500 m și 1.800 m în Carpații Meridionali vor fi intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 100…110 km/h) și precipitații mixte. Se vor acumula cantități însemnate de precipitații, de 30…50 l/mp și izolat de peste 60…70 l/mp. Vântul va continua să prezinte intensificări puternice până în seara zilei de miercuri”, precizează meteorologii.

Tot din noaptea de marți, la ora 22:00, și până miercuri, 18 ianuarie, ora 14:00, este în vigoare un cod roșu de viscol puternic, zonele afectate fiind altitudinile de peste 1.800 metri din Carpații Meridionali.

„La altitudini de peste 1.800 m în Carpații Meridionali, va fi viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 120…140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero”, au adăugat reprezentanții ANM.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<