28.1 C
Slatina
joi,25 iulie,2024

Ultimele Articole

Dolj: 21 de persoane, arestate preventiv pentru trafic de migranţi şi trecere frauduloasă a frontierei

- Advertisement -

Un număr de 21 de persoane au fost arestate preventiv pentru trafic de migranţi, constituire grup infracţional şi trecerea frauduloasă a frontierei, după ce ar fi introdus ilegal pe teritoriul României 182 de migranţi, informează Poliţia de Frontieră şi Poliţia Română.

„La data de 17 ianuarie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, împreună cu poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu – Sectorul Poliţiei de Frontieră Calafat, împreună cu un procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au desfăşurat, în judeţul Dolj, o acţiune pe linia combaterii migraţiei ilegale, punând în executare 17 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţul Dolj, fiind emise şi 21 de mandate de aducere, unul dintre acestea pe numele unui cetăţean bulgar, aflat pe teritoriul României”, informează un comunicat transmis de Poliţia Română.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate patru autovehicule, 38.100 de lei, 22.465 de euro, un pistol de calibru 9 mm, un revolver cu muniţia aferentă, staţii de emisie-recepţie, medii de stocare şi sisteme informatice.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2019, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, format din cetăţeni români şi bulgari, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi şi complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, în vederea obţinerii, în mod facil, a unor sume importante de bani, grup care ar fi acţionat până în prezent”, precizează comunicatul menţionat.

Membrii grupului infracţional organizat ar fi desfăşurat activităţi de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, transferare şi adăpostire a mai multor migranţi, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, prin mijloace care au pus în pericol viaţa, integritatea ori sănătatea migranţilor (trecerea frontierei româno-bulgare cu ambarcaţiuni nesigure; abandonarea unor grupuri de migranţi în zone greu accesibile şi în condiţii meteorologice defavorabile; transportarea migranţilor în condiţii improprii – în portbagaj, într-un număr mare în spaţii înguste şi improprii transportului de persoane), precizează un comunicat al Poliţiei de Frontieră.

Membrii grupului infracţional organizat ar fi îndrumat/ călăuzit şi transportat ilegal, până la frontiera Bulgariei cu România, migranţii, care ar fi fost ajutaţi să traverseze fluviul Dunărea cu ambarcaţiuni, în zona de sud a judeţului Dolj, după care ar fi fost îmbarcaţi în tiruri sau autoturisme şi transportaţi până în zona Timişoarei.

Potrivit sursei citate, migranţii ar fi fost dispuşi să plătească între 8.000 şi 13.000 de euro pentru a ajunge în state din Europa de vest (în special, Germania).

În cursul cercetărilor, au fost documentate mai multe transporturi, prin intermediul cărora membrii grupului ar fi introdus şi transportat ilegal, în România, aproximativ 182 de migranţi.

Ultimul transport a fost depistat la data de 13 ianuarie, când poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj şi Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat au oprit, în localitatea Bistreţ, un grup format din 21 de cetăţeni sirieni.

În urma cercetărilor efectuate şi a probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus reţinerea a 21 de persoane, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

Ulterior, Tribunalul Dolj a dispus luarea măsurii arestării preventive faţă de cele 21 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.

sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți