11.2 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Director DAJ Olt: În aprilie vom avea în pieţe tomate româneşti de la legumicultorii noştri

- Advertisement -

Directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că legumicultorii din judeţ au început să planteze tomate în solarii încălzite astfel încât să poată să recolteze în prima parte a lunii aprilie şi să scoată pe piaţă, de Paşte, tomate româneşti.

„Mai mulţi fermieri care au solarii încălzite au plantat deja şi alţii se pregătesc să planteze astfel încât să poată produce tomate şi să recolteze în aprilie, de Paşte. Sunt convinsă că în aprilie vom avea tomate româneşti în pieţe”, a spus Gabriela Andronie.

Şefa DAJ Olt a menţionat că până în prezent 77 de fermieri din judeţ s-au înscris în Programul Tomata şi alte dosare sunt în lucru, iar ritmul înscrierilor va creşte în următoarele săptămâni, după ce primăriile vor finaliza actualizarea unor documente.

„Încă mai lucrează cei de la primării la registrele agricole, dar ritmul înscrierilor în Programul Tomata va creşte pentru că legumicultorii vor să rezolve cât mai repede parte de documente şi înscrieri astfel încât să se concentreze pe munca lor. De la începutul anului, de când a fost posibilă înscrierea în program şi până în prezent, s-au înscris 77 de fermieri şi mai sunt dosare în lucru ce necesită verificări, completări. Estimăm că şi în an acest an vom avea aproximativ 5.500 de legumicultori din judeţul Olt în Programul Tomata”, a adăugat Gabriela Andronie.

Anul trecut, prin programul pentru susţinerea producţiei de tomate au beneficiat de ajutor de minimis 5.711 fermieri care au obţinut şi livrat tomate în perioada aprilie – iunie, iar prin programul pentru legume din a doua jumătate a anului au primit ajutor de minimis 5.845 de legumicultori (producători de tomate, ardei etc).

În anul 2023, cuantumul ajutorului de minimis pentru producătorii de tomate în spaţii protejate va fi în valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar.

Cererile se vor depune până cel târziu la data de 1 aprilie 2023, iar valorificarea producţiei se va face până la data de 30 iunie 2023, inclusiv.

Ca element de noutate, pentru simplificarea aplicării programului, în 2023 se va efectua o singură verificare, după notificările transmise de către potenţialii beneficiari cu cel puţin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeţei înfiinţate, precum şi evaluarea producţiei de tomate înainte de recoltare.

Sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți