7.6 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Angajatori din comunele Bobicești și Slătioara, amendați de ITM Olt. Aveau angajați la negru

- Advertisement -

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au identificat și în luna ianuarie a anului 2023 angajați la negru la societăți din comunele Bobicești și Slătioara. Primul desfășura muncă fără a avea contract încheiat la un angajator cu domeniu de activitate restaurante, iar celălalt la un angajator cu profil de activitate construcții metalice. Cele două firme le-au fost aplicate amenzi în valoare de 40.000 lei, respectiv 20.000 de lei pentru fiecare.

Luna trecută, reprezentații ITM Olt au efectuat nu mai puțin de 189 controale specifice atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.
În urma controalelor s-au găsit peste 215 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, iar pentru cele mai grave s-au aplicat 110 sancțiuni contravenționale, din care 104 avertismente și șase amenzi în valoare totală de 72.000 lei, cele mai mari, de 40.000 de lei, fiind date pentru muncă la negru.

Totodată, în februarie, inspectorilor de muncă le-au fost patru evenimente, soldate cu patru persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.

Cele mai frecvente deficiențe constatate de reprezentanții ITM Olt la firmele verificate au fost:

neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de
muncă;
neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;
netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;
neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;
neefectuarea controlului medical periodic.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți