Parlamentarii sunt tot mai preocupați de domeniul jocurilor de noroc. Taxele și impozitele au fost mărite anul trecut, iar 2023, din câte se pare, va aduce noi modificări legislative.
Unul dintre proiectele de lege care așteaptă votul din Camera Deputaților și din Senat este cel care prevede interzicerea cazinourilor pe o rază de 300 de metri în jurul școlilor, locurilor de joacă, spitalelor, bisericilor și centrelor culturale. Conform legislației în vigoare, sălile de jocuri sunt interzise acum doar în curțile școlilor și bisericilor.
Inițiativa a fost semnată de doi parlamentari USR, unul dintre ei explicând-o: „E clar că în România ne confruntăm cu un fenomen deosebit de nociv, al patimei jocurilor de noroc. Am văzut cu toți cazul unei primărițe care a jucat la păcănele banii pentru ajutoarele de încălzire. Noi trebuie să avem grijă ca generațiile următoare să aibă informațiile ca să ia niște decizii mai bune, nu să vadă zi de zi, în jurul școlilor, păcănele”.
La rândul său, Filip Havârneanu, membru în Comisia pentru Învățământ a Camerei Deputaților, a observat că „păcănelele au apărut ca ciupercile după ploaie în proximitatea școlilor. Cunoaștem situații în care elevii ies și în pauze ca să joace în acest săli și nimeni nu acționează”.
La păcănele, doar cu buletinul
Sunt cazuri foarte rare în care angajații sălilor de jocuri solicită documentele de identitate celor care joacă la sloturi, deși gamblingul este interzis celor care nu au împlinit încă 18 ani. Această problemă nu există în online, minorii picând „testul” verificării identității, care presupune transmiterea unei copii a documentului de identitate.
Este foarte posibil ca prezentarea unui act de identitate să fie în curând obligatorie și pentru jucătorii din agențiile stradale. Unul dintre proiectele de lege care urmează să fie supus la vot în acest an solicită interzicerea accesului în cazinouri a persoanelor care nu prezintă acest document. Prin urmare, operatorii offline vor fi nevoiți să angajeze personal special pentru filtrul de la intrare.
Premiile nu mai pot fi expuse
Potrivit unei alte legi, operatorii de jocuri de noroc nu mai pot afișa premiile în afara locațiilor, indiferent că este vorba de bani, jackpot-uri, mașini sau alte atracții. Parlamentarii au explicat că această măsură suplimentară este menită să reducă stimulul produs către trecători, care deseori nu rezistă tentației și intră în agenție ca să joace. Pe fondul unui psihic vulnerabil, este primul pas spre dezvoltarea unei dependențe de gambling.
„Reclamele sunt în special eficiente în a atrage adolescenții. Creierul adolescenților funcționează diferit de creierul adulților. Sunt mai atrași de risc și de câștigul imediat și tind să nu calculeze cu acuratețe pericolele. De asemenea, riscurile de dependență de jocuri de noroc cresc foarte mult dacă jocul începe mai devreme de 16-18 ani”, a explicat psihiatrul Eugen Hriscu. Expertul a dezvăluit că unele săli pompează în exterior aerul încărcat cu aroma specifică sălii, pentru a declanșa pofta de joc.
Reclamele la jocurile de noroc au fost interzise total în Republica Moldova încă din 2021, iar unele ONG-uri fac presiuni ca și România să adopte acest model. A fost lansată o petiție online în acest sens, care a adunat 56.000 de semnături. Reprezentanții legislativului din țara noastră au anunțat că vor lua în calcul toate sugestiile referitoare la protejarea categoriilor vulnerabile în fața adicției față de gambling.
Reamintim că pragurile de impozitare pentru veniturile obținute din jocuri de noroc s-au modificat de la 1 august 2023. Impozitul minim a crescut de la 1% la 3%, pentru câștiguri de maxim 10.000 RON. Valoarea crește gradual, până la 40%. De asemenea, au fost majorate taxele pe care le au de plătit companiile care operează aparate de păcănele.