14.1 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Darius Vâlcov, fostul primar al Slatinei, a scăpat de condamnarea din dosarul în care a fost acuzat de luare de mită și trafic de influență

- Advertisement -

Condamnat inițial de Tribunalul Dolj în luna iulie a anului 2020 la 6 ani și 6 luni închisoare în dosarul în care este acuzat de luare de mită și trafic de influență, Darius Bogdan Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina, senator de Olt, ministru de Finanțe și consilier al premierului Viorica Dăncilă, nu va petrece nici o zi în spatele gratiilor pentru faptele care între timp s-au prescris. După aproape doi ani de judecare a apelului, miercuri, 15 martie 2023, magistrații s-au pronunțat definitiv în dosarul în care Vâlcov era cercetat pentru că a luat peste 4 milioane de lei mită.

Instanța de judecată craioveană a menținut dispoziția de confiscare de la inculpat a sumei de peste 4,2 milioane lei.

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a Codul de procedură penală, Admite apelul declarat de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, împotriva sentinței penale nr. 309 din 21.07.2020 pronunțată de Tribunalul Dolj, în dosarul nr. 43049/3/2015. Desființează hotărârea instanţei de fond în parte, sub aspectul laturii penale şi, rejudecând: În temeiul art. 396 alin. 6 Codul de procedură penală, raportat la art. 16 lit. f Codul de procedură penală. Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Vîlcov Darius Bogdan, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 C.pen.; luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 C.pen. şi trafic de influenţă, prev. de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen. Menţine dispoziția de confiscare de la inculpat a sumei de 4.296.270 lei, în baza art. 19 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 112 lit. e Cod penal şi art. 289 alin.3 Cod penal, şi art. 201 alin.1 Cod penal. Menţine dispoziția de desființare a înscrisurilor fictive precum şi cea de plata cheltuielilor judiciare către stat. În privinţa celorlalte dispoziţii ale sentinţei apelate, care nu contravin rezolvărilor juridice din prezenta decizie, se aplică prevederile art. 423 alin.2 Cod procedură penală şi se menţin. În temeiul art. 275 alin. 3 Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, este soluția pe scurt dată de magistrații Curții de Apel Craiova.

În rechizitoriul întocmit de procurorii Direcția Națională Anticorupție, în urma căruia fostul primar al Slatinei a fost trimis în judecată, s-au reținut săvârșirea a două fapte de luare de mită și una de trafic de influență.

În perioada noiembrie – decembrie 2012, Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunțător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.

În aceeaşi manieră a procedat Darius Vâlcov şi în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială (Condor Păduraru n.r.), privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA. Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.

La data de 23 iulie 2014, între societatea Compania de Apă Olt SA şi Condor Păduraru s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17 milioane lei, fără TVA. Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014, data emiterii primei facturi către CAO, administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai inculpatului, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1,7 milioane lei, echivalentul unui procentaj de 10%, pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens.

Astfel, în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, Vâlcov a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial. Potrivit DNA, suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei.

În cauză, procurorii anticorupţie au dispus la vremea aceea măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri, piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului (City n.r.) pe care inculpatul îl deţine în municipiul Slatina, şi asupra sume existente în contul unei societăţi pe care Darius Vâlcov o controla prin interpuşi.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți