20.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Deputatul social democrat Emil Albotă, printre inițiatorii proiectului de lege cu privire la prima ieșire din indiviziune a bunurilor mobile

- Advertisement -

Deputatul PSD de Olt Emil Albotă, alături de alți parlamentari ai județului, se numără printre inițiatorii unei propuneri legislative privind prima ieșire din indiviziune a bunurilor mobile. Unul dintre motivele care au stat la baza acestui proiect de lege a fost faptul că sunt puțini moștenitori care în prezent apelează la notari, din cauza dificultăților matriale, pentru a face succesiunea notarială între moștenitorii titularilor reîmproprietăriți.   

„Prin derogare de la prevederile Legii 36/1995 a notarilor publici și a activității notariale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, efectuarea procedurii succesorale, în cazul primei ieșiri din indiviziune a beneficiarilor de bunuri imobile, dobândite prin titluri de proprietate emise în baza Legii fondului funciar 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a Legii 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar 18/1991 și a Legii 169/1997, și a altor legi de reconstituire a dreptului de proprietate se realizează de secretarii consiliilor locale. Prin acest proiect de lege, schimbăm practica notarială la prima ieșire din indiviziune, permițând secretarilor consiliilor locale să autentifice acte de partaj voluntar, fără schițe cadastrale pentru bunurile imobile dezmembrate, atunci când părțile au stabilit vecinătățile și își rezervă dreptul de a face demersurile pentru intabularea proprietății așa cum prevede Legea cadastrului și a publicității imobiliare 7/1996. În acest moment, moștenitorii unui autor sunt obligați, la prima ieșire din indiviziune, să plătească acea schiță cadastrală la prețul de răscumpărare a bunului imobil, preț pe care nu-l pot suporta”, a declarat parlamentarul social democrat oltean.

Deputatul Emil Albotă spune că, prin aprobarea acestei propuneri legislative, secretarii consiliilor locale autentifică prima ieșire din indiviziune pentru bunurile imobile, acte de partaj voluntar, prin care părțile au stabilit vecinătățile rezultate din dezmembrare fără documentație cadastrală.

„În termen de 10 zile de la autentificarea primei ieșiri din indiviziune, secretarii consiliilor locale dispun înregistrarea datelor cu privire la bunurile imobile în regimul agricol și transmiterea acestora către Registrul agricol național. Activitățile notariale îndeplinite de secretarii consiliilor locale sunt scutite de taxe”, a subliniat deputatul social democrat.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți