4.1 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Amenzi drastice pentru oltenii care dau foc la vegetația uscată fără a respecta legea. Peste 20 de astfel de incendii, de la începutul anului

- Advertisement -

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt au intervenit, de la începutul anului, pentru stingerea a 23 de incendii de vegetație uscată, fiind afectată o suprafață de aproximativ șapte hectare. Din fericire, în urma acestor evenimente nu s-au înregistrat victime. Cei care dau foc la astfel de suprafețe de teren trebuie să știe că amenzile pe care le pot primi, dacă nu respectă legea, sunt drastice. Dacă o persoană fizică poate fi sancționată cu până la 15.000 de lei, una juridică poate lua o amendă chiar de 100.000 de lei.

„Pe fondul creşterii semnificative, în ultima perioadă, a numărului incendiilor de vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport, rutiere și feroviare, aflate în vecinătate, vă reamintim principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor pe care trebuie să le cunoaşteţi şi să le respectaţi. Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice”, a spus Alina Oprea, purtător de cuvânt al ISU Olt.

Sursa citată mai precizează că oltenii trebuie să reţină că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.

„Nu trebuie omis nici faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol. Pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile în teren, în colaborare cu reprezentanţi din cadrul APIA şi Gărzii de Mediu”, a mai declarat reprezentantul inspectoratului.

Mai mult, pompierii au anunță că urmează să desfășoare o serie de acțiuni de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație, precum acțiuni de patrulare în localitățile unde se înregistrează incendii de vegetație cu implicarea activă a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și diseminarea de materiale de informare preventivă la gospodăriile cetățenești.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți