18.1 C
Slatina
luni,6 mai,2024

Ultimele Articole

Încă un oltean a murit din cauza gripei. Avea virusul de tip A, nesubtipat

- Advertisement -

Un bărbat din mediul rural, zona municipiului Slatina, a murit duminica, 19 martie, la Spitalul Județean de Urgență Slatina, diagnosticul pe care îl avea fiind gripă. Este al cincilea oltean răpus de gripa sezonieră, de la începutul lunii octombrie 2022 de când specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt supraveghează cazurile de gripă, dar și îmbolnăvirile cu infecții respiratorii acute și infecții respiratorii acute severe înregistrate în sezonul rece 2022 – 2023.

Potrivit DSP Olt, cazul a fost confirmat și raportat miercuri, 22 martie 2023, fiind vorba de un bărbat, în vârstă de 71 ani, care avea condiții medicale preexistente, nevaccinat antigripal și confirmat cu virus gripal tip A, nesubtipat, prin metoda testării RT – PCR.

Reprezentanții instituției sanitare spun că, în săptămâna 13 – 19 marte, în județul Olt s-au înregistrat 703 cazuri de viroze, cu 38 de internări, 409 cazuri de pneumonii, cu 42 internări, și șapte cazuri de gripă.

Șase femei și un bărbat, șase fiind din mediul urban și unul din cel rural, sunt pacienții diagnosticați cu gripă, fiind vorba de pacienți cu vârsta cuprinsă între 0 și 72 de ani.

„Trei cazuri au fost la persoane cu vârsta între 2 și 4 ani, la categoria 15 – 49 de ani a fost un caz, la 50 – 64 ani – două cazuri, iar la categoria peste 65 ani a fost un pacient. Persoanele s-au prezentat în serviciile specializate ale Spitalului Județean de Urgență Slatina și Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Caracal, cu simptomatologie compatibilă cu gripa, motiv pentru care li s-a recoltat câte un test pentru determinarea virusurilor gripale, cu rezultate pozitive pentru prezența virusurilor gripale. Patru probe au fost confirmate pentru virusul gripal tip A, prin teste rapide antigenice, două pentru virusul gripal tip B și un caz confirmat pentru virusul gripal tip A, subtip H1. Patru dintre pacienți au fost internați, iar trei sunt izolați la domiciliu cu prescripție medicală emisă de specialist”, a spus Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt al DSP Olt.

Ponderea cazurilor din ultima săptămână este deținută tot de persoanele din grupele de vârstă cuprinse între 0 și 19 ani.

Situația cumulativă a cazurilor de gripă începând cu 1 octombrie 2022 și până la data de 12 martie 2023 arată că numărul cazurilor confirmate este de 234.

Dintre acestea, 71 de cazuri sunt confirmate prin metoda RT – PCR – opt confirmate pentru virusul gripal tip A, subtip H3, 49 pentru virusul gripal tip A, subtip H1, din care patru decese, 12 pentru virusul gripal tip A nesubtipate, din care un deces, două pentru virusul gripal tip B. Restul de 163 sunt cazuri confirmate prin teste antigenice rapide, dintre acestea fiind 146 pentru virusul gripal tip A, 14 pentru virusul gripal tip B și trei pentru virusul gripal tip A și B.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți