27.3 C
Slatina
joi,18 iulie,2024

Ultimele Articole

UNSAR: Frecvenţa accidentelor rutiere despăgubite în baza poliţelor RCA este, în medie, de peste 6%

- Advertisement -

Frecvenţa accidentelor rutiere despăgubite în baza poliţelor RCA este, în medie, de peste 6% în România, faţă de circa 4% în Bulgaria sau 1,65% în Croaţia, ţara noastră aflându-se în top şi în ceea ce priveşte despăgubirile în baza poliţelor RCA, de circa 2.160 euro pentru fiecare accident, conform unei analize realizate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR).

„Cel puţin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România produc anual accidente rutiere, soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese. Astfel, ţara noastră deţine trista „performanţă” de a fi „campioană” în Europa Centrală şi de Est la acest capitol, dacă nu chiar în întreaga Uniune Europeană. Practic, în România, frecvenţa accidentelor rutiere despăgubite în baza poliţelor RCA este, în medie, de peste 6%, faţă de circa 4% în Bulgaria, 3,2% în Polonia, 2,8% în Cehia, 2,3% în Ungaria şi 1,65% în Croaţia. Cu alte cuvinte, mai puţin de 2 maşini din 100 înmatriculate în Croaţia produc accidente, de aproape patru ori mai puţin decât în ţara noastră”, se arată în analiza realizată de UNSAR în rândul mai multor asociaţii naţionale ale asigurătorilor din Europa.

Potrivit unui comunicat remis, luni, AGERPRES, analiza mai semnalează că, dacă în ţara noastră frecvenţa medie a accidentelor este de circa 6%, în cazul autovehiculelor de transport marfă frecvenţa este şi mai mare, de 20,4%, iar în cazul autovehiculelor destinate transportului de călători de 18,9%.

„Nu în ultimul rând, menţionăm că frecvenţa atinge valori duble faţă de medie (12,7%) în cazul tinerilor de până în 30 de ani care conduc autovehicule cu motoare de peste 2.500 cmc, arată datele ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară”, subliniază reprezentanţii UNSAR, menţionând că toţi aceşti factori, şi nu numai, se regăsesc şi în nivelul primelor de asigurare RCA.

De asemenea, potrivit sursei citate, la fel de îngrijorător este şi faptul că, în ceea ce priveşte dauna medie, adică despăgubirile plătite în cazul fiecărui accident în baza poliţelor RCA, România se situează în top. Concret, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza poliţelor RCA despăgubiri de circa 2.160 euro, faţă de 1.690 euro în Polonia, 2.020 euro în Slovacia sau 2.060 euro în Cehia.

În plus, România înregistrează şi o severitate ridicată a accidentelor, cu o rată de două ori mai mare decât media europeană în ceea ce priveşte decesele provocate de accidentele în trafic. Astfel, conform Eurostat, datele statistice arată că rata deceselor cauzate de accidente rutiere înregistrată în România este de 86 la un milion de locuitori, comparativ cu media UE de 46 la un milion de locuitori – deşi eforturile autorităţilor au dus la o scădere a acestui indicator. Toate acestea în contextul în care anul 2022 a fost considerat cel mai sigur an din punct de vedere rutier în România, se arată în comunicat.

Aceste statistici sumbre au inclusiv o dimensiune economică, frecvenţa şi severitatea ridicate ale accidentelor regăsindu-se în despăgubirile plătite de companiile de asigurări în baza poliţelor RCA şi, prin urmare, şi în nivelul primelor de asigurare RCA.

„Contextul descris, dublat şi de neajunsurile legislaţiei în domeniu – care nu permite asigurătorului un control al costurilor cu despăgubirile, conduc la dezechilibre în funcţionarea normală a pieţei de asigurări bazată pe competitivitate, profitabilitate şi prudenţialitate – şi pot fi considerate cauze pentru numărul scăzut de asigurători care activează pe zona RCA. Spre exemplu, în acest moment, în România sunt active 8 astfel de companii, în comparaţie cu 21 în Polonia, 16 în Bulgaria, 12 în Cehia şi Ungaria şi 11 în Croaţia. Asigurătorii din România îşi doresc să fie în continuare alături de şoferi şi de victimele accidentelor rutiere, investind pe o piaţă liberă şi competitivă, care să atragă în ţară şi alţi competitori”, punctează reprezentanţii UNSAR.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți