3.1 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ziua NATO, sărbătorită de autoritățile județene pe platoul din fața Prefecturii Olt

- Advertisement -

Prima duminică din luna aprilie coincide și cu sărbătorirea Zilei NATO. În organizarea Garnizoanei Slatina și a autorităților locale, pe platoul din fața Prefecturii Olt s-a desfășurat un ceremonial militar în cadrul căruia au fost înălțate pe catargul de pe platoul instituției Guvernului în teritoriu drapelele Romaniei și NATO, în acordurile Imnului Național al Romaniei și ale Imnului Alianței Nord-Atlantice interpretate de Fanfara de Estradă Lyra Band a Primăriei Slatina.

Printre oficialii prezenți s-au aflat senatorul PNL de Olt Liviu Voiculescu, prefectul Florin Homorean, subprefectul Cosmin Floreanu, Ionuț Ivan, vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Alexandru Berechet, viceprimarul municipiului Slatina, șefi ai instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale din teritoriu, dar și directori sau alți reprezentanți ai instituțiilor oltene.

„De data aceasta, acest moment aniversar are loc într-un context de securitate deosebit, generat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Ziua NATO reprezintă un eveniment de referinţă pentru societatea românească, din perspectiva statutului României de aliat NATO şi a semnificaţiilor asociate acestui moment. Este o sărbătoare publică dedicată democraţiei şi spiritului european şi euro-atlantic. La 19 ani de la arborarea drapelului țării noastre în fața sediului NATO, Alianța Nord-Atlantică rămâne principalul garant al apărării și securității României și un liant permanent cu o comunitate de 30 de state care împărtășesc aceleași valori și un angajament ferm față de libertate și democrație”, a transmis Cristian Haritonovici, reprezentant al Centrului Militar Județean Olt.

În cadrul manifestării, prefectul Homorean și un reprezentant al MApN au rostit alocuțiuni despre semnificația acestei zile, ceremonia încheindu-se cu defilarea Gărzii de Onoare, alcatuită din garda drapelului, pompieri, jandarmi și militari, prin fața oficialităților.

În România, Ziua NATO este marcata începând cu anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie, ziua fiind instituită prin Legea 390/2004. La alegerea datei s-a ținut seama de apropierea de data oficială a aderarii României la Alianța Nord-Atlantica (29 martie 2004 n.r.) și de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004 n.r.).

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți