21.2 C
Slatina
duminică,28 aprilie,2024

Ultimele Articole

FOTO. Fermierii olteni, protest cu utilaje agricole pe mai multe străzi din Slatina

- Advertisement -

Protest pașnic vineri, în Slatina, al fermierilor olteni care au venit cu aproximativ 70 de utilaje agricole pentru a merge în coloană pe mai multe artere ale municipiului. Mitingul a început undeva după ora 11:00 și s-a încheiat după ora 12:30, când protestatarii s-au întors în localitățile lor de domiciliu.

Traseul pe care l-au avut de parcurs a fost cuprins între zona Gării Slatina și până la ieșirea din urbe spre municipiul Craiova. Concret, fermierii s-au deplasat cu tractoare agricole, camioane și autoturisme din sensul giratoriu din proximitatea gării, pe traseul bulevardul Alexandru Ioan Cuza – strada Vintilă Vodă – strada George Poboran – Strada Constantin Brâncoveanu, cu viteză redusă. Mijloacele de transport au fost însoțite pe timpul deplasării de echipajele Poliției Rutiere Olt. Conform cadrului legal, jandarmii olteni au asigurat, de asemenea, măsurile de ordine și siguranță publică și au relaţionat permanent, prin echipele de dialog, cu organizatorii şi au acţionat pentru asigurarea protecției participanţilor şi pentru prevenirea şi combaterea incidentelor, care ar fi putut să afecteze climatul de ordine şi siguranţă publică.

Nu au fost înregistrate probleme majore în timpul mitingului cu cele aproximativ 70 de utilaje agricole, doar că pe parcursul unei ore și jumătate s-a circulat îngreunat dinspre și spre străzile Pitești și Drăgănești.

Potrivit unor surse, scopul protestului a avut legătură cu efectele devastatoare asupra fermierilor, sectorului agricol, populației și economiei naționale ca urmare a deciziilor autorităților europene privind libertatea comerțului cu produse agricole și agroalimentare din Ucraina.

Pe lângă Olt, judeţele în care s-au mai organizat proteste sunt Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti, acțiunea fiind organizată de mii de fermieri din întreaga țară, membri în Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”.

Ce revendicări au protestatarii

Având în vedere contextul economic și social deosebit de complex, lipsa de acțiuni a autorităților naționale și europene la notificările transmise anterior, în repetate rânduri, a sumelor compensatorii derizorii alocate fermierilor români și a lipsei oricăror perspective de stabilitate a pieței de cereale din România, a atitudinii relaxate pe care o afișează decidenții europeni, atitudine pe care o considerăm sfidătoare la adresa eforturilor pe care fermierii noștri și cooperativele le-au depus pentru a face față concurenței neloiale acerbe provocată de fluxurile necontrolate de marfă de proveniență ucraineană, vă transmit lista problemelor cu care ne confruntăm și pentru care solicităm autorităților naționale să întreprindă măsuri de rezolvare privind:

Eliminarea scutirii taxelor vamelor pentru import și blocarea cu produse agricole din Ucraina

Solicităm următoarele:

  • Activarea rapidă a stării de salvgardare și reintroducerea taxelor vamale pentru importul de produse agricole din Ucraina.
  • Reintroducerii obligativității certificatului fito-sanitar la frontieră pentru a respecta standardele și condiționalitățile europene pe care fermierii români le respectă, cu costuri ridicate.
    -Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, în funcție de destinație, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei și prioritizarea mărfurilor românești.
    -Asigurarea trasabilității importurilor și tranzitului printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea și destinația mărfurilor agricole.
    Verificarea, controlarea, înregistrarea și monitorizarea exigentă a fiecărui camion/vagon intrat în România.
    -Transferul tuturor sumelor necheltuite de către România din Fondul de Coeziune, programarea anterioară, de cca 10 miliarde euro, către investiții în irigații și pentru ameliorarea situației de criză din agricultura țării, reabilitării infrastructurii mari (rutiere – feroviare – maritime), investiții de dragare a Dunării si căilor navigabile din România și finanțarea creării unei  infrastructuri ale formelor de asociere cu rol economic ale producătorilor cu o rețea de spații de depozitare regionale si procesare, mai multe dane de-a lungul Dunării.
  • Realizarea unei analize de impact asupra importurilor de mărfuri ucrainiene scutite de taxe vamale care au ajuns în UE prin prisma tuturor fermierilor afectați și compensarea corectă(impact estimat la minimum 3 md euro, doar în România).
    -Reciprocitatea recunoașterii certificatelor sanitar veterinare de export cu țările asiatice.
    -Acordarea de garanții guvernamentale pentru producătorii și cooperativele care exportă marfa proprie acestora și membrilor, direct/bilateral către alte destinații.

Urgentarea acordării despăgubirilor în integralitate pentru prejudiciile cauzate de secetă la culturile semănate în primăvara anului 2022, respectiv suplimentarea bugetului de la 300 mil. lei până la 800 mil. lei, cât este necesar pentru a ajuta financiar cu 1.500 lei per ha conform Procesului Verbal de constatare și evaluare a daunelor.

Realizarea și aprobarea unui pachet legislativ destinat fondului funciar, care să cuprindă:

Aprobarea în Parlament și promulgarea de către Președintele României a Plx. nr. 455/2022 prin care se introduce perioada minimă de 7 ani pentru arendarea terenurilor agricole, cu termen de aprobare în Parlament până la 15 mai 2023.
Proiect legislativ prin care se creează un instrument bancar pe termen lung, pentru achiziția de terenuri agricole de către fermierii autohtoni, cu dobândă subvenționată cu sprijinul FGCR/FNGCIMM.
Proiect legislativ pentru eliminarea inadvertențelor din Legea nr. 18/1991 prin care să se interzică amplasarea investițiilor în panouri fotovoltaice pe terenurile agricole din amenajările pentru irigații.
Reglementări fiscale privind impozitarea firmelor, acordarea de facilități fiscale, eșalonări la plată, plata în termen către fermieri a TVA de rambursat, etc.
Implementarea unei strategii naționale de depozitare, procesare, valorificare pe piață a produselor finite, în țara noastră, UE și țări terțe, cu repartizarea pe zone agricole pentru a reuși să contrabalansăm importul de produse cu valoare adăugată.Elaborarea și aprobarea unui proiect legislativ pentru modificarea Legii 204/2008 privind protejarea exploatațiilor agricole.
Înființarea și operaționalizarea Sistemului Național de Gestionare și Control Integrat al Riscurilor din Agricultură până în 2025.
”GROW SOIA”– Creionarea unei strategii agricole ambițioase pentru ca România să devină pionier pe un anumit segment de piață în UE sau dezvoltarea accelerată, sustenabila a sectoarelor de interes agricole din România, care să acopere necesarul din piața comunitară fără a mai fi nevoie să se apeleze la importuri.
Operaționalizarea Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare (Legea 133/2019-termen prorogat pentru a treia oară până la 1 iul 2023.
Profesionalizarea instituțiilor publice, formarea și promovarea unor leaderi puternici care să se impună la nivel european, să apere interesele României. Adunarea mai multor date economice și statistice la Ministerul Agriculturii în baza cărora să realizeze strategii și comunicarea datelor și către mediul de afaceri.

Elaborarea și aprobarea unui proiect legislativ pentru modificarea Legii 204/2008 privind protejarea exploatațiilor agricole.

Înființarea și operaționalizarea Sistemului Național de Gestionare și Control Integrat al Riscurilor din Agricultură până în 2025.

”GROW SOIA”– Creionarea unei strategii agricole ambițioase pentru ca România să devină pionier pe un anumit segment de piață în UE sau dezvoltarea accelerată, sustenabila a sectoarelor de interes agricole din România, care să acopere necesarul din piața comunitară fără a mai fi nevoie să se apeleze la importuri.
Operaționalizarea Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare (Legea 133/2019-termen prorogat pentru a treia oară până la 1 iul 2023.

Profesionalizarea instituțiilor publice, formarea și promovarea unor leaderi puternici care să se impună la nivel european, să apere interesele României.

Adunarea mai multor date economice și statistice la Ministerul Agriculturii în baza cărora să realizeze strategii și comunicarea datelor și către mediul de afaceri.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți