13.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Alți opt olteni diagnosticați cu gripă, în ultima săptămână

- Advertisement -

Perioada de supraveghere a gripei, infecții respiratorii acute și infecții respiratorii acute severe, pentru sezonul rece 2022 – 2023, continuă. Astfel, în prima săptămână a lunii aprilie, în județ, pe lângă cele opt cazuri de gripă înregistrate, au mai fost 764 de olteni diagnosticați cu viroze, 24 dintre ei fiind internați în spital, alți 337 având pneumonii, iar 67 au fost internați.

Potrivit datelor remise de specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt, celor opt cazuri de gripă au fost la patru femei și patru bărbați, trei fiind din mediul urban și cinci din cel rural. Sunt pacienți cu vârsta cuprinsă între 0 și 76 de ani.

„Un caz a fost la un copil cu vârsta cuprinsă între 0 și 1 an, unul la categoria de vârstă 2 – 4 ani, trei la 5 -14 ani, unul la 15 – 49 de ani, unul la 50 – 64 de ani și unul la categoria de vârstă peste 65 de ani. Pacienții s-au prezentat în serviciile specializate ale Spitalului Județean de Urgență Slatina, Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Caracal, cu simptomatologie compatibilă cu gripa, motiv pentru care li s-au recoltat câte un test pentru determinarea virusurilor gripale, cu rezultate pozitive pentru prezența virusurilor gripale, cinci probe fiind confirmate prin metoda RT-PCR: două tip A nesubtipat și trei tip B, trei probe confirmate pentru virusul gripal tip B prin teste antigenice. Patru cazuri au rămas internate, iar ceilalți patru pacienți sunt izolați la domiciliu cu prescripție medicală emisă de medicul specialist”, a declarat asistenta Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt al DSP Olt.

În situația tuturor îmbolnăvirilor, ponderea este deținută de grupele de vârstă cuprinse între 0 și 19 ani.

Șapte decese din cauza gripei în Olt

Situația cumulativă a cazurilor de gripă înregistrate începând cu data de 1 octombrie 2022 și până pe 9 aprilie 2023 arată că au fost 251 de olteni confirmați cu gripă, iar șapte dintre ei au murit, șase având virusul gripal tip A, subtip H1, și unul cu virusul gripal tip A, nesubtipat.

Două dintre aceste decese au fost în ultimele două săptămâni, spun reprezentanții DSP Olt.

Este vorba despre o femeie de 71 de ani, din zona municipiului Slatina, care avea și boli asociate, dar nu era vaccinată antigripa, și a murit pe 25 martie. Celălalt deces este al unui bărbat, în vârstă de 57 de ani, din mediul rural, zona orașului Corabia, fără comorbidități, nevaccinat antigripal. Acesta a murit în data de 6 aprilie 2023.

Dintre cele 251 de cazuri confirmate până acum, 71 au fost prin metoda RT-PCR: opt fiind pentru virusul gripal tip A subtip H3, 51 pentru virusul gripal tip A subtip H1, din care șase decese, opt pentru virusul gripal tip A nesubtipat, din care un deces, patru pentru virusul gripal tip B, iar 180 prin teste antigenice rapide: 160 pentru virusul gripal tip A, 17 pentru virusul gripal tip B și trei pentru virusul gripal tip A și B.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți