12.3 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Două grădinițe din orașul Balș, reabilitate, modernizate și dotate cu bani europeni. Primăria a atras fonduri prin POR

- Advertisement -

Grădinița cu Program Normal 1 și Grădinița cu Program Normal 2 sunt cele două instituții de învățământ din orașul Balș, județul Olt, care au fost reabilitate, modernizate și dotate cu fonduri europene, banii fiind atrași de administrația locală prin proiecte implementate în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Peste 200 de preșcolari beneficiază acum de condiții de studiu la standarde europene, valoarea totală a investițiilor al căror beneficiar este Primăria Balș fiind de aproximativ 6,5 milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 6,3 milioane de lei.

Potrivit Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud – Vest Oltenia, proiectul derulat la GPN Nr. 1 Balș a avut ca scop reabilitarea, modernizarea și creșterea eficienței energetice prin izolarea termică a clădirii, montarea unei tâmplării performante energetic, înlocuirea instalațiilor termice, sanitare și electrice, refacerea tencuielilor interioare și exterioare, precum și diverse lucrări de reparații. Totodată, au fost montate panouri solare fotovoltaice, o pompă de căldură, ventiloconvectoare cu recuperare de căldură și corpuri de iluminat tip led.

Acum, grădinița are și o bucătărie, o spălătorie și o uscătorie.

„Clădirea a fost extinsă cu o bucătărie, o spălătorie și o uscătorie, toate dotate cu echipamentele necesare. Au fost achiziționate materiale didactice, echipamente IT, de birotică, mobilier și a fost creat un site web. Tot prin acest proiect, au fost amenajate spațiile verzi, un loc de joacă și o gradenă, a fost proiectat un sistem de iluminat exterior și a fost montată o scară de incendiu”, transmit reprezentanții agenției.

Nu mai puțin de 180 de preșcolari sunt beneficiari ai investiției implementate de autoritățile locale prin POR 2014-2020, cu o valoare de aproximativ 5 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 4,9 milioane de lei.

Lucrările de la GPN Nr. 2 au vizat consolidarea și reabilitarea termică a clădirii, prin izolarea termică a pereților exteriori și a planșeelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic, refacerea sistemului de încălzire și furnizare a apei calde, modernizarea instalației de iluminat.

Aici au fost realizate recompartimentări interioare, în principal pentru crearea de facilități și adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități, fiind achiziționate, totodată, materiale didactice, echipamente IT, de birotică, mobilier și echipamente pentru sala de sport.

Investițiile de la această unitate școlară se ridică la aproximativ 1,5 milioane de lei, cu o finanțare nerambursabilă de 1,4 milioane de lei. Beneficiarii proiectului vor fi cei 66 de copii care învață la Grădinița cu Program Normal Nr. 2, personalul didactic și auxiliar al acesteia.

Cele două proiecte au fost derulate de Primăria orașului Balș în cadrul Axei prioritare 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții 10.1 – Investițiile în educație și  formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectivul specific 10.1a – Creșterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, apel dedicat învăţământului antepreşcolar şi preşcolar, Operațiunea A.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți