23.2 C
Slatina
duminică,28 aprilie,2024

Ultimele Articole

Senatorul PSD Mirea, inițiator al unui proiect privind modificarea și completarea Legii privind darea în plată a unor bunuri imobile, în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite

- Advertisement -

Senatorul PSD de Olt Siminica Mirea, senator PSD este inițiator, alături de alți parlamentari, ai unui proiect de lege referitor la modificarea și completarea Legii 77 din anul 2016, privind darea în plată a unor bunuri imobile, în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

„În ultimele luni, evoluția ascendentă a nivelului dobânzilor a determinat o creștere abruptă a ratelor, pentru toate categoriile de credite, implicit, pentru cele imobiliare, ponderea acestora în venituri fiind din ce în ce mai mare și mai dificil de suportat pentru debitori. Creditele cu rată variabilă, indiferent că sunt raportate la ROBOR sau la IRCC, au devenit din ce în ce mai greu de accesat, ca urmare a evoluției, din ultimul an, a celor doi indici. În aceste condiții, exceptarea programului ‘Prima Casă’ de la aplicarea prevederilor Legii 77 din 2016, privind darea în plată a unor bunuri imobile, în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, generează o situație discriminatorie, pentru miile de beneficiari ai programului. Actuala propunere vizează eliminarea excepției care exclude programul ‘Prima Casă’ din sfera aplicării Legii 77/2016, astfel încât de prevederile acesteia să poată beneficia orice debitor aflat în dificultate financiară, iar ruinarea acestuia să fie evitată, indiferent de tipul de credit pe care l-a accesat”, a declarat senatorul social democrat.

Parlamentarul Siminica Mirea mai spune că au fost introduse o serie de modificări menite să clarifice suplimentar procedura, cum ar fi descurajarea notificărilor nejustificate sau dezinteresate.

„Astfel, neprezentarea debitorului la termenele indicate în notificare echivalează cu renunțarea la acest drept, debitorul neputând formula o nouă notificare de dare în plată, în momentul în care a fost repus de drept în situația anterioară. În cazul admiterii contestației creditorului, prin hotărâre definitivă, penalitățile și orice daune interese care ar rezulta din parcurgerea procedurii notificării vor putea fi pretinse doar dacă creditorul contestator probează că debitorul a fost de rea-credință la depunerea notificării. Rolul acestor modificări este acela de a clarifica suplimentar procedura, astfel încât eventualele blocaje semnalate până în prezent, în practică, să fie eliminate, iar aplicarea legii să se facă unitar, fără discriminări sau nedreptăți, iar abuzurile împotriva consumatorilor de credite să fie eliminate”, a subliniat parlamentarul oltean.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți