24.2 C
Slatina
duminică,5 mai,2024

Ultimele Articole

Festivalul folcloric „Floare de salcâm” de la Urzica, la ediția a XI-a. Premii de 4.000 de lei pentru cei mai buni concurenți

- Advertisement -

Locuitorii comunei Urzica se pregătesc de sărbătoare, având în vedere că la sfârșitul lunii viitoare, mai precis pe 28 mai va avea loc Festivalul concurs regional de muzică populară vocal instrumentală „Floare de salcâm”, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 11. Organizatori sunt ca și până acum Primăria și Consiliul Local Urzica, Consiliul Județean Olt și Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, prin Secția Programe, Proiecte, Impresariat, Spectacole, Cercetare, Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale.

Scopul evenimentului cultural, care se va desfășura în satul Stăvaru al comunei Urzica, cu începere de la ora 16:00, este descoperirea și promovarea tinerilor interpreți de muzică populară vocal-instrumentală, precum și stimularea interpreților de muzică populară instrumentală la instrumente tradiționale precum caval, fluier, ocarină, vioară, acordeon, țambal, cobză și nai.

”Participanții nu trebuie să mai fi fost la alte concursuri de gen și să fi câștigat marele premiu. Potrivit organizatorilor, limita de vârstă pentru soliștii vocali este de 10 la 20 ani, iar pentru instrumentiști este tot de 10-20 de ani, înscrierile încheindu-se în data de 22 mai. În concurs, fiecare concurent va prezenta două melodii, de factură ritmică diferită, costumul popular fiind obligatoriu având în vedere că juriul, alcătuit din personalități din domeniul interpretării muzicii populare și instrumentale, va puncta special autenticitatea locală și specificul zonal. Concurenții înscriși vor avea parte și de o repetiție generală cu taraf, aceasta desfășurându-se la Căminul Cultural Urzica în ziua festivalului, cu începere de la ora 10:00”, declară reprezentanții CJCA Olt.

La finalul concursului propriu-zis, cei mai buni participanți vor fi premiați cu sume de bani, totalul acestora fiind de 4.000 de lei.

Marele premiu, adică trofeul, va fi acordat la secțiunea muzică populară – solist vocal, iar valoarea acestuia este de 800 de lei. Secțiunea va mai avea și alți cinci câștigători: premiul I fiind de 600 lei, premiul II de 500 lei, premiul III de 400 lei, mențiune I – 200 lei și mențiune II – 100 de lei, iar la secțiunea muzică populară solist instrumentist se vor acorda alte patru premii, respectiv premiul I – 500 lei, premiul II de 400 lei, premiul III de 300 lei și mențiune I – 200 lei.

De asemenea, se vor mai acorda premii speciale pentru autenticitate, costum, originalitate, popularitate etc., precum și diplome de participare și de premiere, dar și alte premii.

Pe parcursul evoluției tuturor concurenților orchestrația muzicală va fi asigurată de orchestra Ansamblului Folcloric „Doina Oltului” Slatina, condusă de dirijorul Cristian Dumitru. Invitat special al Galei Laureaților Festivalului „Floare de salcâm” va fi îndrăgita interpretă de muzică populară Dorina Mete, colaborator al Ansamblului „Doina Oltului”.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți