11.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

16 insule ecologice digitalizate supraterane, încasetate cu containere, înființate în Corabia

- Advertisement -

Un proiect important a fost aprobat săptămâna aceasta de consilierii locali din orașul Corabia, fondurile pentru realizarea acestei investiții fiind europene și urmând a fi accesate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, runda a doua. Prin proiectul ce a fost inițiat de primarul Iulică Oane, în orașul de la malul Fluviului Dunărea urmează a fi înființate 16 insule ecologice digitalizate supraterane, încasetate cu containere de 1,1 metri cubi”.

Autoritățile locale corăbiene transmit că valoarea totală a proiectului, cu TVA inclus, este de aproape 1,4 milioane de lei, iar valoarea neeligibilă a acestuia, respectiv cofinanțarea, este în cuantum de puțin peste 230.000 de lei, inclusiv TVA, sumă de bani pe care Primăria Corabia o va suporta din bugetul propriu.

Prin realizarea acestei investiții se urmărește modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor reciclabile, dar și ca locuitorii urbei riverane Dunării să învețe să strângă selectiv gunoaiele.

„O insulă ecologică înseamnă un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, containere protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, cu modul GSM pentru transmisie date și cu o bază de date privind beneficiarii serviciului. Datele sunt utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare, care oferă informații privind volumul și tipul de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. Necesitatea ce se urmărește a fi realizată prin proiect este de a moderniza sistemul de colectare a deșeurilor reciclabile precum și de a conștientiza populația cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor reciclabile și impactul pozitiv asupra mediului înconjurător în care aceștia trăiesc. O altă necesitate ce se va rezolva prin proiect este de aliniere la liniile directivei de digitalizare a tuturor domeniilor de activitate la nivelul societății”, au transmis reprezentanții Primăriei Corabia.

Sursa citată mai arată că, prin același proiect, se vor achiziționa pubele digitalizate care vor avea softuri ce vor permite raportarea cantităților colectate, putându-se accesa aceste date direct din fața calculatorului. De asemenea, acestea vor avea încorporate și un GPS, cunoscându-se astfel localizarea acestora în timp real. Prin valorificarea deșeurilor colectate selectiv pentru a reintra în economia circulară, precum și creșterea volumului colectat de deșeuri reciclabile, se vor îndeplini aceste necesitați.

Caracteristicile insulelor ecologice digitalizate – înfiinţare şi operaţionalizare

Reprezentanții administrației locale mai spun că noile containere vor fi duse la amplasament şi vor avea transmis în interfaţă software de raportare, poziţia lor GPS, fiind vizibile pe harta digitală pusă la dispoziţia autorităţilor. Totodată, sistemele de control al accesului de la fiecare container al respectivei insule, vor fi în poziţia „acces controlat”, adică depunerea deşeurilor în cuve nu va fi permisă fără un card autorizat.

Cel puţin 75% din apartamentele arondate de Unității Administrativ Teritoriale Corabia respectivei platforme vor fi dotate cu chei de acces (card sau telefon mobil), raport ce va fi observabil în interfaţa software, iar sistemul digital ce va fi livrat va începe să agrege datele şi să transmită raportări atât UAT, cât şi către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ministerul Mediului se va ocupa de achiziția celor 16 insule ecologice digitalizate ce vor fi amplasate în orașul de la Dunăre, iar la contractare se va semna un acord de asociere între minister și Primăria Corabia.

Cătălin FIRCOIU

Foto: Prezentare generală

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți