Polițiștii Serviciului de Ordine Publică, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, au finalizat luni, 29 mai, activitățile de control pe linie de verificare a respectării normelor legale privind depozitarea și comercializarea materialului lemnos, la două societăți comerciale, una din comuna Tufeni, iar cealaltă din orașul Balș. Dacă la ambele firme a fost confiscată valoarea a aproximativ 250 metri cubi de material lemnos care în stocurile faptice nu le mai aveau, în cazul celei din Tufeni a fost confiscată și cantitatea de peste o sută metri cubi de cherestea și lemn rotund, deținută ilegal.
Astfel, oamenii legii au constatat faptul că la o societate comercială din Tufeni exista diferența de 245,24 metri cubi de material lemnos între stocurile scriptice, înregistrate în aplicația SUMAL, și stocurile faptice, inventariate la data efectuării controlului.
Totodată, polițiștii au identificat cantitatea de 49,04 metri cubi de cherestrea, respectiv cantitatea de 69,5 metri cubi de lemn rotund, pentru care nu existau documente legale de proveniență.
Potrivit unui comunicat remis de IPJ Olt, firma a primit o amendă de 50.000 de lei, iar ca măsuri complementare au fost dispuse confiscarea valorică a celor 245,24 metri cubi de material lemnos, în valoare totală de aproximativ 119.000 de lei, și confiscarea fizică a cantităților de 49,04 metri cubi de cherestrea, respectiv 69,5 metri cubi de lemn rotund, în valoare totală de aproximativ 108.000 de lei.
Întreaga cantitate de lemne ce a fost confiscată fizic, a fost lăsată în custodia Ocolului Silvic Dragănești Olt.
De asemenea, oamenii legii au constatat faptul că la o societate comercială din orașul Balș exista diferența de 4,21 metri cubi de material lemnos între stocurile scriptice, înregistrate în aplicația SUMAL, și stocurile faptice, inventariate la data efectuării controlului.
Societatea comercială a fost sancționată contravențional, cu amendă în valoare de 5.000 de lei, iar ca măsură complementară a fost dispusă confiscarea valorică a celor 4,21 metri cubi de material lemnos, în valoare totală de aproximativ 3.900 de lei.
Abaterile constatate au fost sancționate conform articolului 19 din Legea 171 din anul 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu modificările și completările ulterioare, mai spun reprezentanții inspectoratului.
Cătălin FIRCOIU