7.3 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Olt: Scădere de 7,9% a producţiei industriale în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă din 2022

- Advertisement -

Producţia industrială realizată de unităţile din judeţul Olt în primul trimestru al acestui an a scăzut cu 7,9% faţă de perioada similară din 2022, în fiecare dintre cele trei luni indicele producţiei industriale fiind mai mic anul acesta faţă de anul trecut, potrivit buletinului statistic transmis marţi AGERPRES de Direcţia Regională de Statistică (DRS) Olt.

Din informaţiile statistice se observă că indicele producţiei industriale a început să scadă în luna iulie a anului trecut şi de atunci a oscilat între 99% şi 83%, în luna martie 2023 fiind de 98,6%.

Indicele producţiei industriale măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial de la o perioadă la alta, acesta fiind un indice de volum.

Unităţile industriale sunt principalii exportatori din judeţul Olt, fapt indicat şi de structura importurilor şi exporturilor, care arată că produsele importate sunt constituite în special de materia primă pentru fabricile de anvelope, ţevi de oţel, aluminiu şi produse din aluminiu, cabluri, componente auto, confecţii textile etc.

Exporturile din judeţul Olt, în luna ianuarie 2023, au fost de 196 milioane de euro, pe primul loc fiind metalele comune şi articolele din acestea (86,5 milioane euro), pe locul secund se situează produsele din categoria „materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea (79,3 milioane de euro), iar pe locul al treilea sunt maşinile, echipamentele şi aparatele electrice (20,9 milioane euro).

În privinţa importurilor, în prima lună a anului acesta ele au totalizat mărfuri în valoare de 115,6 milioane de euro, pe primul loc fiind cele din categoria „metale comune şi articole din acestea” (32,8 milioane euro, reprezentând 28,4% din totalul importurilor), pe locul al doilea au fost „materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea” (21 milioane euro, reprezentând 18,2% din totalul importurilor) şi pe locul al treilea au fost mărfuri din secţiunea „produse ale industriei chimice şi ale industriilor conexe” (15,2 milioane euro, reprezentând 13,7 din total).

Principalii exportatori din judeţ sunt companiile de pe platforma industrială Slatina, respectiv un producător de anvelope, unităţile de producere şi prelucrare a aluminiului, de producere de ţevi din oţel, un producător de cabluri pentru reţele electrice şi telecomunicaţii, împreună având peste 10.000 de angajaţi. Şi în municipiul Caracal sunt două unităţi industriale cu peste 500 de angajaţi, una de componente auto şi alta de vagoane de marfă.

sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți