19.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Câți polițiști olteni vor fi prezenți la datorie în weekend-ul prelungit

- Advertisement -

În contextul minivacanței din perioada 1 – 5 iunie 2023, de Rusalii, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt acționează pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de aceste zile. Nu vor fi singuri la datorie, jandarmii și pompierii fiind și ei activi în aceste zile.

Peste 200 de poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, dar și din cadrul altor structuri de poliție, vor acționa și vor desfășura zilnic activități specifice, în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea oricăror situații de risc.

Aproximativ 100 de patrule de siguranță publică vor acționa zi de zi pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

Totodată, vor fi instituite dispozitive suplimentare în zona lăcașurilor de cult și în localitățile unde sunt preconizate a se desfășura evenimente cultural-artistice.

Oamenii legii vor fi în trafic

„Pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, poliţiştii rutieri vor acţiona pe drumurile publice din județ, fiind folosite aparatele radar, aparatele alcooltest și DrugTest, în vederea depistării șoferilor care încalcă regulile de circulație. Reamintim participanților la trafic să își păstreze calmul, să respecte regimul legal de viteză, să manifeste atenție sporită în trafic și să respecte regulile de circulație și semnalele polițiștilor rutieri”,

Pentru a vă petrece timpul liber în siguranță, polițiștii recomandă oltenilor să aibă grijă de bunurile personale, să fiți prudenți în relațiile cu persoane cunoscute întâmplător și să fiți atenți la copiii care vă însoțesc. În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, sunteți sfătuiți să apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la apelul de urgență 112.

Sfaturi și recomandări pentru părinţi

• Discutaţi liber cu fiul/fiica dumneavoastră despre ce are voie şi ce nu are voie să facă în această perioadă.

• Atunci când vă însoţesc copiii, nu îi lăsaţi nesupravegheaţi, învăţaţi-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

• Asiguraţi-vă că vă ştiu numele complet, numerele de telefon și adresa, pe care le pot divulga doar în situaţia în care s-au rătăcit. Învăţaţi-i cum să reacţioneze în cazul în care se pierd.

• Învăţaţi copiii să evite compania străinilor şi să anunţe o persoană de încredere atunci când cineva îi face să se simtă inconfortabil.

• Asiguraţi-vă că nu vor stabili, fără acceptul dumneavoastră, întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe internet. Vorbiţi cu copilul dumneavoastră despre cine îi sunt prietenii şi cunoştinţele sale și întrebaţi-l apoi unde şi cum îşi petrece timpul liber, în afară de casă.

• Vă reamintim că NU le este permis copiilor sub 14 ani să circule cu bicicleta sau cu trotineta pe drumul public. Chiar dacă au împlinit această vârstă, ei trebuie să cunoască regulile de circulaţie şi să fie echipaţi corespunzător.

Sfaturi și recomandări pentru participanții la trafic

• Interesați-vă înainte să porniți la drum cu privire la traseul pe care urmează să-l parcurgeți.

• Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi țineți cont de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.

• Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.

• Respectaţi regimul legal de viteză! Viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere.

• Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe psihoactive! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic ori cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge ori sub influența unor substanțe psihoactive.

• Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

• Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Jandarmii, măsuri de ordine în 15 localități

Aproximativ 300 de jandarmi vor fi prezenți în zona de responsabilitate pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică, pază și protecție instituțională și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, pentru ca în perioada 1 – 5 iunie, alături de celelalte forțe ale MAI, să asigure un climat general de siguranță și legalitate.

Efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt asigură măsurile de ordine publică cu ocazia desfăşurării manifestărilor cultural-artistice la care se preconizează participarea unui număr semnificativ de persoane, organizate în 15 localități din județul Olt: Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Drăgănești Olt, Movileni, Șopârlița, Sprâncenata, Perieți, Osica de Sus, Dobroteasa, Tia Mare, Optași Măgura, Strejești și Valea Mare.

„În această perioadă vor fi intensificate măsurile de ordine publică şi se vor desfăşura acţiuni punctuale sau de patrulare, în cooperare cu celelalte instituţii abilitate, atât în mediul urban cât şi în cel rural, cu precădere în zonele aglomerate şi intens circulate. Dispozitivele de ordine publică vor avea în vedere prevenirea fenomenului contravenţional şi infracţional, descurajarea persoanelor predispuse la comiterea de fapte antisociale şi aplicarea măsurilor legale la constatarea producerii acestora”, a declarat Simona Floricel, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Olt.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite și a oricăror situații de natură să tulbure liniștea publică, Jandarmeria Olt recomandă participanților: să manifeste înțelegere față de măsurile luate de forțele de ordine/să coopereze cu forțele de ordine; să respecte indicațiile jandarmilor; să respecte prevederile legale privind desfășurarea activităților de picnic, precum și depunerea deşeurilor doar în locurile special amenajate pentru a nu dăuna mediului înconjurător.

Efectivele de jandarmerie rămân la datorie pentru protejarea comunității prin prevenirea și combaterea infracționalității, creșterea gradului de siguranță și menținerea ordinii și siguranței publice în zona de responsabilitate.

Și peste 100 de pompieri vor acționa în județ

În perioada 1 – 5 iunie, cu ocazia minivacanței prilejuită de Ziua Copilului și Sărbătoarea Rusaliilor, peste 100 de pompieri, cu autospeciale de stingere, ambulanțe SMURD, autospeciale pentru intervenție la înălțime, autospeciale pentru descarcerare și autospeciale pentru transport victime multiple, scafandri, interveție CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear), transport personal, dar și ambarcațiuni pentru misiuni în mediul acvatic, se vor afla zilnic în dispozitiv, pentru gestionarea situațiilor de urgență care se pot produce la nivelul județului Olt.

„În funcție de situația operativă, personalul poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere”, spune Alina Oprea, purtător de cuvânt al ISU Olt.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt recomandă cetățenilor care aleg să meargă la grătar, în această perioadă, să respecte următoarele măsuri preventive: faceţi focul pentru grătar doar în locurile special amenajate pentru picnic de către autorităţile locale; nu aprindeţi focul în pădure; păstraţi lângă foc o rezervă de apă, pentru a putea stinge imediat vegetaţia uscată ce s-ar putea aprinde; copiii trebuie supravegheați în permanență pentru a preveni jocul acestora cu focul. De asemenea, oltenii sunt sfătuiți să înoate numai în locuri special amenajate, fără a-și pune viața în pericol.

„Evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci; supravegheaţi copiii aflaţi în apă sau în apropierea acesteia; nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte”, a adăugat reprezentantul inspectoratului.

Cătălin FIRCOIU

Sursă foto: Arhivă

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți