10.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Guvernul a aprobat Ordonanţa care stabileşte majorări salariale în Educaţie

- Advertisement -

Guvernul a aprobat joi ordonanţa care stabileşte majorări ale salariilor în învăţământ, cu 1000 de lei brut pentru cadrele didactice şi cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

„Iată că, după ce săptămâna trecută Anexa 8 din Legea salarizării, tot la decizia Coaliţiei a fost aprobată în Guvernul României, şi anume atingerea grilei prevăzută în Legea 153, astăzi, prin decizia coaliţiei s-au aprobat două lucruri majore. Odată s-au luat în calcul cerinţele sindicatelor şi s-au mărit pe brut cu 1.000 lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice şi nedidactice cu 400, dar şi didactice auxiliare tot cu 1000. După cum bine ştiţi pe site-ul Ministerului Muncii şi pe site-ul Ministerului Educaţiei, aseară s-au postat în transparenţă publică. În urma dezbaterilor publice s-au mai identificat câteva categorii care nu erau şi nu făceau parte din anexa cu salarizarea şi a fost rezolvat şi acest aspect astăzi în ordonanţa de urgenţă. Aşa cum s-a decis şi coaliţia şi domnul prim-ministru astăzi vom continua discuţiile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare, bineînţeles cu sindicatele din educaţie în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”, a spus Budăi, la finalul şedinţei de Guvern.

 

Acesta a precizat că speră ca astăzi, „simbolic, de 1 iunie, să închidem această perioadă prin care am trecut în ultimul timp, copiii să se poată poată întoarce la şcoală şi părinţii să fie liniştiţi”.

Salariile de bază ale lucrătorilor din sistemul de învăţământ cresc de la 1 iunie 2023, această majorare reprezentând un avans din creşterile salariale de care ar urma ca aceştia să beneficieze de la data de 1 ianuarie 2024, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat, publicată miercuri seara pe site-ul Ministerului Muncii.

„Începând cu data de 1 iunie 2023 se majorează salariile de bază: a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.000 de lei brut pe fiecare funcţie; b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie”, se spune în document.

Majorările se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent se ridică la 2,168 miliarde de lei.

De majorările salariale prevăzute în OUG beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior.

De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua Lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în al doilea an şi 30% în al treilea an.

Sursa: AGERPRES.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți