14.1 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

Vizita regelui Charles al III-lea în România

- Advertisement -

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, în ziua de 2 iunie 2023, la Palatul Cotroceni, pe regele Charles al III-lea.

După ceremonia primirii oficiale, preşedintele României şi monarhul britanic vor avea convorbiri tete-a-tete, apoi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţi ai societăţii civile şi Corpul Diplomatic, conform site-ului Administraţiei Prezidenţiale (https://www.presidency.ro/).

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a declarat pentru AGERPRES că vizita pe care regele Charles al III-lea o va face în România are caracter privat, adăugând că monarhul se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, ca gest de curtoazie.

Diplomatul a arătat că este prima dată când un monarh al Regatului Unit vizitează ţara noastră, dar de această dată va fi o vizită privată, subliniind că acest caracter privat va fi respectat.

***

Regele Charles al III-lea a manifestat un deosebit interes pentru România. Majestatea Sa, un admirator al României şi în special al Transilvaniei, ne-a vizitat frecvent ţara, implicându-se în păstrarea patrimoniului cultural românesc, achiziţionând şi restaurând mai multe case vechi din mediul rural, salvându-le, astfel, de la distrugere. În prezent, deţine mai multe proprietăţi în ţara noastră. La 2 iunie 2015, a fost lansată Fundaţia Prinţul de Wales România, o organizaţie caritabilă ce sprijină conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România. Fundaţia face parte din The Prince’s Charities Group şi are sediul în satul Viscri, din judeţul Braşov, localitate aflată în patrimoniul UNESCO. Preşedinţia României i-a conferit, la 29 martie 2017, Ordinul Naţional „Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de „preţuire pentru activitatea în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume”.

***

Regele Charles al III-lea, pe atunci prinţul Charles de Wales, moştenitorul Coroanei Britanice, a vizitat România în perioada 3-6 noiembrie 1998, prilej cu care s-a aflat în municipiile Sibiu şi Bucureşti, potrivit volumului „România: date şi fapte (1989-2009)”, editat de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES în anul 2010. Prinţul de Wales a avut convorbiri oficiale cu preşedintele Emil Constantinescu, la Palatul Cotroceni, şi a luat parte la un dineu oferit în onoarea sa de premierul Radu Vasile, la Palatul Mogoşoaia.

Vizita Prinţului Charles de Wales în România; ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni, 1998.

Foto: (c)  MECHNO SIMION/Arhiva istorică AGERPRES


În perioada 3-6 mai 2002, prinţul Charles a efectuat o vizită cu caracter privat în ţara noastră, pe parcursul căreia a vizitat Timişoara, Sibiul, câteva comune din Braşov şi castelul familiei Banffy, din comuna clujeană Bonţida. Prinţul de Wales s-a mai aflat în vizite cu caracter neoficial în România în perioadele: 9-12 mai 2003 şi 9-10 mai 2004.

Vizita Prinţului Charles de Wales in România; vizita în oraşul Sibiu, 1998.

Foto: (c)  PAUL BUCIUTA/Arhiva istorică AGERPRES


În 2006, prinţul Charles a decis să cumpere şi să renoveze o gospodărie săsească din satul braşovean Viscri, unul dintre satele săseşti cu biserici fortificate din Transilvania, care figurează pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

Moştenitorul Tronului Regatului Unit al Marii Britanii, Prinşul Charles în timpul susşinerii unei conferinşe de presă în comuna Saschiz, din judeţul Mureş, 2008.

Foto: (c)  MIRCEA ROSCA /Arhiva istorică AGERPRES


La 6 mai 2008, prinţul de Wales, Charles, aflat într-o vizită privată la Bucureşti, a avut întâlniri separate cu preşedintele Traian Băsescu şi cu prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu. La 23 mai 2009, moştenitorul Coroanei Regale Britanice, aflat în vizită în România, a inaugurat, la Saschiz, în judeţul Mureş, un centru de procesare a legumelor şi fructelor, realizat de fundaţia Adept, specializată în conservarea biodiversităţii şi în dezvoltarea comunitară în Transilvania.

Primirea de către preşedintele Traian Băsescu a Alteţei Sale Regale Charles, Prinţ de Wales, aflat într-o vizita privată ţn România, 2008.

Foto: (c)  SORIN LUPSA/Arhiva istorică AGERPRES


Moştenitorul tronului britanic, Prinţul Charles, aflat în vizită în comuna Saschiz, a fost servit cu tocăniţă românească tradiţională, 2008.

Foto: (c)  MIRCEA ROSCA/Arhiva istorică AGERPRES


În perioada 15-20 mai 2011, prinţul de Wales s-a aflat într-o vizită privată în timpul căreia a văzut o fabrică de prelucrare a laptelui din comuna mureşeană Saschiz, s-a întâlnit la reşedinţa sa din Valea Zălanului cu mai mulţi primari şi oficiali din conducerea judeţului Covasna, a vizitat satul Delniţa din judeţul Harghita. De asemenea, în 20 mai 2011, prinţul moştenitor al Marii Britanii a avut întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, şi cu premierul Emil Boc, la Palatul Victoria.

Vizita Prinţului Charles al Marii Britanii în satul Delniţa, comuna Păuleni-Ciuc, judeţul Harghita, 2011.

Foto: (c)  GINA STEFAN/AGERPRES FOTO


În data de 6 iunie 2012, prinţul Charles a sosit într-o vizită privată în România, pentru a petrece câteva zile de vacanţă. A vizitat localităţile Apold, Daia şi Saschiz. La 11 iunie 2012, prinţul a avut întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta.

Alteţa Sa Regală Charles, Prinţ de Wales (stg.), alături de Victor Ponta (ctr.-dr.), premierul Româaniei, şi Roxana Theodorescu (dr.), directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), ântr-o vizită la Muzeul Naţional de Artă al României, 2013.

Foto: (c)  LIVIU SOVA/AGERPRES FOTO


În perioada 30 mai – 3 iunie 2013, prinţul Charles al Marii Britanii a efectuat o altă vizită, neoficială. În cadrul acesteia, moştenitorul Coroanei Britanice a mers la Micloşoara, în judeţul Covasna, unde a fost oaspetele contelui Kalnoky Tibor, a vizitat satul Archita din comuna Vânători, judeţul Mureş, şi a mai achiziţionat o casă în localitatea covăsneană Valea Zălanului. A avut, de asemenea, întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta.

Prinţul Charles, aflat într-o vizită privată ţn Romaânia, s-a întâlnit cu sătenii din Valea Zalanului, un sat izolat din judeţul Covasna, unde deţine un conac pe care l-a restaurant şi unde obişnuieşte de câţiva ani să vină pentru câteva zile de vacanţă, 2014.

Foto: (c)  MALINA NEGREA / AGERPRES FOTO


În perioada 27-31 mai 2014, prinţul Charles s-a aflat într-o vizită privată, cu acest prilej fiind primit de preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni. Totodată, în cadrul unei festivităţi, Universitatea din Bucureşti i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Moştenitorul tronului Marii Britanii a vizitat Biserica Neagră din Braşov, Biserica Sfântul Nicolae, muzeul primei Şcoli româneşti din Şcheii Braşovului şi s-a întâlnit cu sătenii din Valea Zălanului.

Alteţa Sale Regală Charles, Prinţ de Wales, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, festivitatea având loc în Aula Magna a Palatului Facultăţii de Drept, 2014.

Foto: (c)  MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Prinţul Charles de Wales a sosit în România, într-o altă vizită privată, la 31 mai 2015, fiind primit, în aceeaşi zi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis. Ziua de 1 iunie a petrecut-o în satul Valea Zălanului, din judeţul Covasna. În cursul dimineţii, prinţul de Wales şi oaspeţii săi s-au plimbat prin pădurile şi poienile din jurul satului, însoţiţi de contele şi de contesa Kalnoky, care deţin mai multe proprietăţi la Valea Crişului şi Micloşoara, după care a jurizat un concurs de cosit. În contextul vizitei de câteva zile, prinţul Charles a lansat, la 2 iunie 2015, în satul Viscri, Fundaţia Prinţul de Wales România, o organizaţie caritabilă cu scop educativ ce urmăreşte să sprijine păstrarea patrimoniului şi dezvoltarea durabilă în România (a doua fundaţie patronată de prinţul Charles în România, după Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, deschisă cu 15 ani în urmă tot la Viscri). Totodată, la 3 iunie 2015, prinţul Charles al Marii Britanii s-a întâlnit cu localnicii din Valea Zălanului şi a degustat produse tradiţionale preparate de aceştia.

Prinţul Charles al Marii Britanii, care se află într-o vizită privată în ţara noastră, a participat la lansarea proiectului ‘Arbori remarcabili din România’, evenimentul având loc într-o pădure din apropierea localităţii Micloşoara, din judeţul Covasna, unde există mai mulţi arbori seculari.

Foto: (c) MALINA NEGREA / AGERPRES FOTO


La 30 mai 2016, prinţul Charles de Wales a ajuns la Bucureşti, unde a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, şi a avut o întrevedere, la Palatul Victoria, cu premierul Dacian Cioloş. În cursul serii, prinţul a sosit la conacul său din Valea Zălanului, cumpărat în anul 2008. În ziua de 1 iunie, prinţul de Wales a vizitat localitatea Viscri, din judeţul Braşov, unde a inaugurat Centrul de pregătire meşteşugărească „The Prince of Wales’s Training Centre”, cu ocazia primei aniversări a Fundaţiei Prinţul de Wales România, iar a doua zi, 2 iunie, a vizitat Cheile Vârghişului, una dintre cele mai impresionante rezervaţii naturale din ţară, unde există peste o sută de peşteri.

Întâlnirea Alteţei Sale Regale Charles, Prinţ de Wales, cu premierul Dacian Cioloş, la Palatul Victoria, 2016.

Foto: (c)  RADU TUTA / AGERPRES FOTO


În perioada 29-31 martie 2017, prinţul Charles a efectuat o vizită oficială în România. Cu acest prilej, a avut întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Sorin Grindeanu. Şeful statului i-a conferit prinţului Charles „Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de „preţuire pentru activitatea în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume”. În cadrul vizitei, prinţul Charles a depus o coroană la Mormântul Soldatului Necunoscut. De asemenea, a fost primit la Palatul Elisabeta de principesa moştenitoare Margareta şi de principele Radu, iar la Catedrala Patriarhală, de patriarhul Daniel. A vizitat Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Parcul Natural Văcăreşti, Teatrul Naţional din Bucureşti, Centrul Vechi al Capitalei, sediul Hospice Casa Speranţei din Bucureşti şi Fundaţia FARA România. Alteţa Sa Regală şi-a încheiat vizita oficială în România la Şcoala din satul Vizureşti (Dâmboviţa). Aceasta a fost cea de-a doua vizită oficială în ţara noastră a moştenitorului Coroanei Regale Britanice, după cea din 1998.

Alteţa Sa Regală Charles, Prinţ de Wales, depune o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I din Bucureşti, 2017.

Foto: (c)  RADU TUTA / AGERPRES FOTO


La 29 mai 2017, Universitatea „Babeş-Bolyai” i-a decernat prinţului de Wales titlul de Doctor Honoris Causa, în cadrul unei ceremonii solemne. În cadrul vizitei sale private de la finalul lunii mai – începutul lunii iunie 2017, prinţul Charles s-a întâlnit în satul Viscri, la sediul fundaţiei sale, cu mai mulţi fermieri şi experţi în mediul forestier. De asemenea, a vizitat trei biserici medievale din judeţul Braşov – Drăuşeni, Homorod şi Mercheasa -, a vizitat Muzeul etnografic în aer liber de la Cernat şi Biserica greco-catolică din oraşul Teiuş, judeţul Alba.

Alteţa Sa Regală Charles, Prinţ de Wales, efectuează o vizită privată în satul Viscri, judeţul Braşov, 2017.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


La 16 decembrie 2017, prinţul Charles a luat parte, la Bucureşti, la funeraliile regelui Mihai (1927-1930; 1940-1947), ultimul suveran al României.

Alteţa Sa Regală Charles, Prinţ de Wales, ajunge la Catedrala Patriarhală pentru a participa la slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României, 2017.

Foto: (c)  MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


În perioada 30 mai – 4 iunie 2018, prinţul de Wales s-a aflat în vizită privată în ţara noastră, în cadrul căreia a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, de premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria, şi de Custodele Coroanei Române, Margareta, la Palatul Elisabeta. De asemenea, a vizitat sediul Fundaţiei care îi poartă numele din satul Viscri, unde s-a întâlnit cu mici fermieri şi producători de alimente artizanale din România.

Alteţa Sa Regală Charles, Print de Wales, soseşte la Palatul Elisabeta, unde a fost întaâmpinat de Custodele Coroanei Române, Margareta şi de Principele Radu, 2018.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


În anii ce-au urmat, din cauza pandemiei de Covid-19, prinţul Charles nu a mai fost în vizită în ţara noastră, însă a continuat să promoveze patrimoniul cultural şi peisajele naturale ale României.

Într-un film cu o durată de cinci minute, prezentat în anul 2020 la Valea Zălanului, realizat de jurnalistul britanic Charlie Ottley, producătorul seriei de documentare Wild Carpathia, cu scopul de a sprijini industria turismului din România, prinţul Charles spune că a venit pentru prima dată în România în urmă cu 20 de ani şi că a descoperit o ţară „uimitoare”, menţionând că ţara noastră ocupă un loc deosebit în inima sa, iar la fiecare vizită o parte din el „se simte acasă”.

Prinţul Charles al Marii Britanii s-a aflat, din nou, în vizită în România în perioada 25-30 mai 2022. A fost primit de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, şi de Custodele Coroanei, Margareta, şi de Principele Consort, la Palatul Elisabeta. Prinţul de Wales a vizitat, însoţit de Custodele Coroanei Române, centrul pentru refugiaţi ucraineni organizat la Romexpo. De asemenea, a avut o întrevedere şi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria. Prinţul Charles al Marii Britanii a petrecut, apoi, o zi la casa sa din Valea Zălanului, din judeţul Covasna. În cadrul vizitei sale în ţara noastră, moştenitorul Coroanei Britanice a fost prezent la Sibiu, la lansarea celui mai mare proiect de reîmpădurire din Europa. Cu acest prilej, prinţul de Wales a precizat că „este o mare bucurie” să se afle din nou în România.

La 6 mai 2023, Charles al III-lea a fost încoronat rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, alături de regina consoartă, Camilla, în cadrul unei ceremonii găzduite de Westminster Abbey, după ce la 10 septembrie 2022 a fost proclamat rege de Consiliul de Ascensiune.

sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți