11.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Debitul Dunării, în scădere pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 7.400 mc/s

- Advertisement -

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 7.400 metri cubi pe secundă (mc/s), situându-se peste media multianuală a lunii iunie (6.400 mc/s), arată prognoza emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la data de 10 iunie 2023.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe toată durata intervalului de prognoză, exceptând în prima parte a intervalului sectorul Brăila – Tulcea unde vor fi în creştere.

Hidrologii avertizează că nivelurile se vor situa peste nivelul corespunzător Fazei I de Apărare pe toată durata intervalului cu 14-18 cm la S.H. Isaccea şi cu 0 – 2 cm la S.H. Tulcea, în judeţul Tulcea.

„Menţionăm că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire. Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării”, transmit hidrologii.

În ceea ce priveşte râurile din România, debitele medii zilnice vor fi în general în creştere ca urmare a precipitaţiilor, cu caracter de aversă, prognozate şi propagării pe râurile jumătatea de vest a ţării şi relativ staţionare pe celelalte râuri.

Pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de niveluri şi debite, pe unele râuri mici din Crişana, Banat şi Oltenia, cu o probabilitate mai mare în prima parte a intervalului, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ.

sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți