21.2 C
Slatina
sâmbătă,4 mai,2024

Ultimele Articole

Sute de controale la angajatorii din județ. Neplata salariului sau neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă, printre neregulile găsite de ITM

- Advertisement -
  1. Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat în luna iunie nu mai puțin de 212 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. Sute de nereguli au fost constatate, printre acestea neplata salariilor către angajați de societățile comerciale la care lucrau sau neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă.

„În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 234 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic”, a declarat Bogdan Țucă, purtător de cuvânt al ITM Olt.

Compartimentul Contracte Colective de Muncă și Monitorizare Relații de Muncă, compartiment ce soluționează diverse solicitări referitoare la relațiile de muncă dintre angajatori și angajați, a eliberat tot în luna iunie 2023, 300 extrase cu informații din baza de date REVISAL, a efectuat 154 preluări de date și a eliberat un număr de 64 parole pentru transmiterea datelor în REVISAL, a înregistrat un număr de 11 contracte colective de muncă și a eliberat opt adeverințe de vechime pe baza documentelor existente în arhiva instituției. De asemenea, Compartimentul Comunicare și Relații cu Publicul a înregistrat luna trecută 21 de sesizări, în special referitoare la neacordarea drepturilor salariale și a altor drepturi ce decurg din munca prestată, nerespectarea duratei normale a timpului de muncă și a timpului de odihnă, neevidențierea și implicit neplata orelor suplimentare, practicarea muncii fără forme legale, desfacerea abuzivă a contractelor individuale de muncă.

„În toate situațiile s-au dispus controale privind verificarea celor sesizate, s-au dispus măsuri de remediere a deficiențelor constatate. În cursul aceleiași luni, au fost efectuate trei acțiuni de informare referitoare la legislația specifică în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă, pentru 229 de angajatori”, a mai spus reprezentantul ITM.

Tot luna trecută, inspectorilor de muncă olteni le-au fost opt evenimente, soldate cu opt persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți