3.1 C
Slatina
miercuri,29 noiembrie,2023

Ultimele Articole

Hengst Filtration, firma multinațională din Germania care va crea sute de noi locuri de muncă la Balș. Primii o sută de oameni, angajați până în ianuarie

- Advertisement -

La trei ani de la preluarea primului său mandat de primar al orașului Balș, Cătălin Rotea a promis că va crea 500 de locuri de muncă în urbea de pe malurile râului Olteț, iar acest lucru este la un pas de a se îndeplini. Și totul după ce o firmă multinațională, Hengst Filtration, care vine din Germania, va angaja aici alte câteva sute de oameni din localitate. Primele o sută de persoane ar urma să fie angajate până în ianuarie 2023.

Anunțul oficial a fost făcut chiar de edilul Cătălin Rotea, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o vineri, 17 noiembrie 2023, în Sala Europa a Primăriei Balș.

„Atunci când am câștigat alegerile promiteam la Balș 500 noi locuri de muncă. Au trecut trei ani de atunci. În prima ședință de consiliu local, sau a doua, am aprobat (…) o schemă de ajutor de stat, pe care consilierii PNL și PMP nu au votat-o, s-au abținut, din câte îmi amintesc, au votat-o consilierii PSD și Pro România. Spuneam atunci că orice firmă care vine în Balș și investește minimum 200.000 euro primește o reducere de minimum 30% la impozitul pe clădiri sau pe terenuri. Au trecut trei ani, între timp au venit niște galerii comerciale, niște hipermarketuri despre care n-o să mai vorbesc, care au creat 150 locuri de muncă, locuri pe care le-am anunțat. Mulți au spus de ce Balșul nu are și ceva pe producție, nu are capacități de producție sau firme care să facă altceva. Întrebări pertinente, legitime, chiar dacă Primăria Balș nu avea o implicare directă în faptul că fostele fabrici s-au închis: SMR, Instirig, Vel Pitar… Anul acesta în primăvară am semnat contractul de concesiune și am adus firma CIT One care a creat 132 locuri de muncă. Este o firmă care procesează servicii logistice, o firmă care se ocupă cu tranzacții cu numerar, care și-a făcut un hub regional în Balș. M-am întâlnit cu managementul acestei firme, chiar zilele trecute, și mi-au spus că au mai luat câteva trasee și că vor suplimenta locurile de muncă. Cu toate astea, Balșul avea nevoie de o capacitate de producție și în afară de Parcul Industrial, care este finalizat din punct de vedere al procedurilor, al tranzacțiilor de vânzare-cumpărare, mai avem să obținem titlul de Parc Industrial de la Ministerul Dezvoltării, am încercat să aducem un investitor în Balș, pentru că așa cum știți, în 2019, fosta fabrică IAC, din motive de business, a luat decizia de a pleca din orașul Balș. Și atunci Primăria nu a făcut nimic. Nicio autoritate locală nu s-a implicat la momentul respectiv ca să acorde vreo facilitate sau să-i convingă să nu plece. Și mulți oameni din Balș au fost nevoiți să plece prin Cehia sau Polonia și s-au întors, zic eu, destul de umiliți, pentru că tratamentul nu a fost unul bun. Și-au găsit locuri de muncă prin alte părți: la Q Fort, pe la Pirelli, pe la Ford, și-și pierd vreo două, trei, patru ore din viață făcând naveta, ori prin vânt, ori prin ploaie, ori prin caniculă, timp pe care ar putea să-l petreacă alături de familie, alături de copii. Nimeni n-a ridicat un deget în 2019 sau în primăvara lui 2020 ca IAC să nu plece de aici. Acum, la aproape trei ani de când am depus jurământul ca primar al orașului Balș, și exact pe acest scaun, am promis minimum 500 noi locuri de muncă la Balș, vreau să anunț cu mândrie, cu bucurie, cu toate sentimentele de bine posibile pe care un om poate să le aibă, că de ieri (joi, 17 noiembrie n.r.) avem un investitor nou la Balș: Hengst Filtration”, a declarat primarul Cătălin Rotea.

Foto: Potrivit edilului, societatea nemțească a cumpărat fabrica IAC

Este o firmă multinațională, de nivel înalt, care a cumpărat fabrica IAC, spune edilul: „Am avut nenumărate întâlniri față în față, prin teleconferință, prin videoconferință, cărora le-am oferit schema noastră de ajutor de stat, care n-a fost primită de niciun consilier al Opoziției, cărora le-am oferit 50% reducere la impozitul pe clădiri și pe terenuri pentru a investi în Balș și care au ales să vină în Balș. Vorbim de o firmă înființată în 1958, în Westfalia, Germania, care este în primele trei din lume în domeniul filtrelor – auto, aer condiționat, medicale, tot ceea ce înseamnă partea de filtrare. O firmă care și-a relocat o fabrică din Germania pentru a veni în România, în Balș, o firmă care m-a mandatat să anunț această tranzacție și să postez pe Facebook, ulterior acestei conferințe o adresă de e-mail: application@hengst.de. (…) Oamenii vor să înceapă producția în aprilie (2024 n.r.), vor să dea drumul la primele o sută de angajări din decembrie, astfel încât în ianuarie fabrica să fie funcțională, iar creșterea pe care ei și-o doresc, organică, pozitivă, pe termen lung, este de minim câteva sute de locuri de muncă în următorii doi ani”.

Rotea: „500 de noi locuri de muncă la Balș. Misiune îndeplinită!”

Primarul Rotea a mai spus că este foarte mândru de faptul că Hengst Filtration, o firmă cu o cifră de afaceri de 700 milioane euro în 2022, a ales să vină la Balș. Totodată, este încântat de faptul că a reușit să creeze 500 de noi locuri de muncă în urbea pe care o păstorește, așa cum a promis în urmă cu trei ani.

„Sunt foarte mândru că mulți dintre cei (…) care faceți naveta și cu care mă intersectez mereu pe drum dimineața, la Q Fort, la Ford, la Pirelli, la orice altă firmă care nu e-n Balș, veți avea oportunitatea să lucrați din nou în Balș, acasă, pentru că acest oraș nu v-a dat oportunități până acum. Uite că, prin voia lui Dumnezeu și cu ajutorul unor chestiuni tehnice pe care le-am putut realiza, am reușit să aducem această firmă în Balș. Și cred că este un moment de care acest oraș avea maximă nevoie, pentru că dincolo de toate proiectele care sunt în dezvoltare acum și care sunt în implementare, era nevoie ca 300-400 locuri de muncă, nou-create, în afară de cele de care v-am spus, să fie aduse în orașul Balș. Ca acești oameni să lucreze la ei acasă, ca acești oameni să nu mai meargă tot timpul pe drumuri, ca acești oameni să cheltuie banii în Balș, ca acești oameni să-și ia salariile în Balș, ca acești bani să rămână în oraș, în diverse activități și să se întoarcă sub formă de taxe și contribuții tot în oraș pentru a contribui la dezvoltarea orașului Balș. (…) Dacă vă uitați pe broșura mea din septembrie 2020, pe pagina a două scria 500 de noi locuri de muncă la Balș. Misiune îndeplinită!”, a adăugat Cătălin Rotea.

Potrivit sursei citate, primele 100 de joburi pentru care Hengst Filtration va face angajări sunt cele de operatori, tehnicieni, ingineri, instalatori, dar și alte categorii de personal în sectorul administrativ al firmei.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți