23.1 C
Slatina
luni,6 mai,2024

Ultimele Articole

Forțele de ordine din Olt, prezente din nou în stradă pe perioada minivacanței de 1 Decembrie

- Advertisement -

În contextul minivacanței din perioada 30 noiembrie – 3 decembrie 2023, prilejuită de Ziua Națională a României, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt, la fel și celelalte forțe de ordine din județ, acționează pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de aceste zile libere.

Zilnic, în cele patru zile libere, peste 250 de poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, dar și din cadrul altor structuri de poliție, vor acționa și vor desfășura activități specifice, în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea oricăror situații de risc. Aproximativ o sută de patrule de siguranță publică vor acționa în fiecare zi pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

De asemenea, pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, poliţiştii rutieri vor acţiona pe drumurile publice, din județul Olt, fiind folosite aparatele radar, aparatele etilotest, precum și aparatele drugtest, în vederea depistării șoferilor care încalcă regulile de circulație.

„Pentru a vă petrece timpul liber în siguranță, vă recomandăm să aveți grijă de bunurile personale, să fiți prudenți în relațiile cu persoane cunoscute întâmplător și să fiți atenți la copiii care vă însoțesc. Reamintim participanților la trafic să adapteze viteza la condițiile de drum, să respecte regimul legal de viteză, să manifeste atenție sporită în trafic și să respecte regulile de circulație și semnalele polițiștilor rutieri. În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!”, a declarat agent principal Claudiu Șerban, purtător de cuvânt al IPJ.

Sfaturi și recomandări pentru participanții la trafic

• Interesați-vă înainte să porniți la drum cu privire la traseul pe care urmează să-l parcurgeți.
• Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi țineți cont de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.
• Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.
• Respectaţi regimul legal de viteză! Viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere.
• Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe psihoactive! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic ori cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge ori sub influența unor substanțe psihoactive.
• Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
• Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Zeci de jandarmi, prezenți la misiuni ce au loc în Slatina, Caracal, Drăgănești Olt și Balș

În perioada 30 noiembrie – 3 decembrie, și zeci de jandarmi vor fi la datorie pentru ca toate evenimentele din această perioadă să se desfășoare în condiții de siguranță.

De Ziua Națională a României, efectivele Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt vor asigura măsuri de ordine publică la manifestările dedicate acestei zile, constând în ceremonii militare la paradele militare organizate în municipiile Slatina și Caracal, dar au în atenție și evenimentele programate tot pe 1 Decembrie în orașele Drăgănești Olt și Balș.

Jandarmii olteni vor încheia ziua alături de slătineni pentru desfășurarea în condiții de siguranță a manifestării promoționale din Parcul Tineretului, respectiv inaugurarea Târgului de Crăciun.

„Pentru ca evenimentele din această minivacanță să se desfășoare fără incidente, Jandarmeria Olt vă recomandă să evitați implicarea în acțiuni care ar putea conduce la tulburarea ordinii și siguranței publice, să respectați măsurile luate de forțele de ordine sau indicațiile organizatorilor, dacă sunteți însoțiți de copii să îi supravegheați cu atenție, iar dacă sunteți martori la săvârșirea unor fapte de natură antisocială să solicitați imediat sprijinul forțelor de ordine sau să apelați numărul unic de urgență 112”, a declarat căpitan Simona Floricel, purtător de cuvânt al IJJ.

La datorie sunt și o sută de pompieri

În minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României, peste 100 de pompieri, cu autospeciale de stingere, ambulanțe SMURD, autospeciale pentru intervenție la înălțime, autospeciale pentru descarcerare și alte mijloace tehnice specifice, se vor afla zilnic în dispozitiv, pentru gestionarea situațiilor de urgență care se pot produce la nivelul județului Olt. În funcție de situația operativă, personalul poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere.
Având în vedere debutul sezonului rece cu temperaturi negative pe timpul nopții, pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, care care se pot sfârşi tragic, prin pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, pompierii reamintesc cetățenilor că: este obligatorie verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coșurilor de fum; se recomandă utilizarea aparatelor electrice, a cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie fără defecţiuni sau improvizaţii și fără a suprasolicita reţeaua electrică folosind mai multe aparate simultan; este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire (reșouri, calorifere electrice, aeroterme etc.) defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate; o atenţie deosebită trebuie acordată copiilor, care trebuie supravegheaţi permanent.
„Întrucât temperaturile sunt în scădere și există posibilitatea emiterii unor avertizări de fenomene meteorologice periculoase, recomandăm cetățenilor să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcțiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi ușor dislocate, precum și a imobilelor aflate în construcție.
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil Departamentul pentru Situații de Urgență”, a spus căpitan Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt.
La datorie în această minivacanță de 1 Decembrie vor fi prezente în stradă și zeci de efective ale Serviciului Teritorial ale Poliției de Frontieră Olt.
Reprezentanți ai structurilor MAI din județul Olt au susținut o declarație de presă cu măsurile dispuse pentru perioada următoare.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți