Reprezentanții Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt au intensificat controalele în perioada de dinaintea Sfintelor Sărbători de Iarnă, până acum desfășurându-se nu mai puțin de 413 verificări la operatorii care procesează carne, lapte, produse lactate, pește, ouă, dar și produse de panificație, patiserie și legume-fructe. Inspectorii sanitari veterinari din județ au urmărit, în timpul verificărilor, modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi sau înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condițiile sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, pește, ouă) și nonanimală (produse de panificație și patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilității acestora, condițiile de ambalare, transportul, depozitarea și comercializarea acestora către consumatorul final. Iar în urma neregulilor constatate, DSVSA Olt a confiscat aproape zece kilograme de carne de porc și pasăre.
Concret, inspectorii sanitari veterinari au aplicat zece sancțiuni contravenționale conform Hotărârii Guvernului 984 din 2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 22.400 lei și șase avertismente conform Ordonanței Guvernului 2/2001, la unități de alimentație publică, magazine alimentare, un supermarket, un laborator de cofetărie-patiserie, pentru neconformitățile constatate, cum ar fi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neverificarea stării de sănătate a personalului; etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare; întreținerea necorespunzătoare a spațiilor și echipamentelor.
S-au efectuat si controale în târguri și trafic.
„A fost reținută oficial o cantitate de 9,629 kilograme de produse alimentare de origine animală – carne de porc, carne de pasăre, produse lactate, ca urmare a etichetării necorespunzătoare. Au fost efectuate un număr de patru controale în târguri și patru controale în trafic împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean și Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt. Nu au fost identificate neconformități pentru care să fie aplicate sancțiuni contravenționale. S-au luat măsuri pentru a interzice comercializarea produselor si a alimentelor în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau în sistem de vânzare stradal, la solicitarea altor instituții abilitate”, se arată într-un comunicat remis de DSVSA Olt.
Specialiștii Direcției Sanitară Veterinară Olt recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare specifice acestei perioade, cu carne de porc și produse din came de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, astfel având certitudinea că, atât carnea cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
„După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C”, se mai precizează în comunicat.