13.1 C
Slatina
joi,2 mai,2024

Ultimele Articole

Mica Unire, sărbătorită de sute de autorități și oameni la statuia Domnitorului Cuza din Slatina

- Advertisement -

24 ianuarie 2024 este ziua când s-au împlinit 165 de ani de la Unirea Principatelor Române care a avut loc în 1859, a fost sărbătorită de sute de oficiali și slătineni. Evenimentele dedicate Micii Uniri au avut loc miercuri dimineața pe platoul din zona statuii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, acolo unde după ceremonialul militar religios organizat cu acest prilej cei prezenţi să se prindă în tradiţionala Hora Unirii.

Printre autoritățile județene și locale care au luat parte la manifestările dedicate zilei cu însemnătate istorică s-au numărat prefectul de Olt Mario De Mezzo, subprefectul Cosmin Floreanu, deputaţii PSD de Olt Marius Iancu, Emil Albotă, Cătălin Grecu, deputatul PNL de Olt Gigel Știrbu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, vicepreşedinţii CJ, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, primarul municipiului Slatina, Emil Moţ, viceprimarii Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet. Alături de ei, au mai fost prezenţi șefi ai instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naționale din teritoriu, cadre militare în rezervă şi în retragere, precum şi directori sau reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate şi membri ai mai multor organizaţii judeţene ale partidelor politice.

La începutul evenimentelor de la statuia Domnitorului Cuza s-au distribuit cocarde şi steguleţe tricolore slătinenilor şi oficialilor, moment urmat de onorul dat gărzii de onoare de reprezentantul Guvernului în teritoriu. După slujba ţinută de un sobor de preoţi al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, prefectul de Olt a dat citire mesajului transmis de MArcel Ciolacu, prim-ministrul țării, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române. La rândul său, De Mezzo a spus câteva cuvinte despre însemnătatea acestei zilei.

Despre ceea ce înseamnă pentru el Ziua Unirii Principatelor Române a vorbit inclus Emil Moț, primar al municipiului Slatina: „Dragi slătineni! Astăzi sărbătorim cu mândrie, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, un moment-cheie ce a împlinit visul unei generații și a deschis calea către Marea Unire din 1918. În spiritul acestei glorioase aniversări, am depus cu respect coroane de flori, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în memoria celor care au făcut posibilă Unirea Principatelor Române și a celor care au contribuit la Marea Unire din 1918. Am reafirmat angajamentul pentru o Românie puternică, solidară și ancorată în valorile care au marcat aceste momente istorice semnificative. Împreună, continuăm să construim pe temelia moștenirii acestor ani de glorie”.

Ceremonialul militar religios s-a încheiat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi parada gărzii de onoare, alcătuită din militari, jandarmi şi pompieri, pe cântecele patriotice interpretate de Fanfara de Estradă „Lyra Band” Slatina. Apoi, autoritățile, alături de slătineni, s-au prins în marea Horă a Unirii, interpretată de soliștii vocali Ion Crețeanu, Gabriel Zăvoeanu, Cătălin Bărbulescu, Daniel Roșoga și Constantin Ștefan de la Ansamblul Folcloric „Doina Oltului” Slatina din cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt.

Manifestări dedicate Micii Uniri au avut loc și în alte localități ale județului, una dintre acestea fiind și al doilea municipiu din Olt, Caracal.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți