37.3 C
Slatina
duminică,14 iulie,2024

Ultimele Articole

Popescu (MIPE), la lansarea platformei ”România Atractivă”: Ne propunem o creştere de 20% a numărului de turişti străini

- Advertisement -

Programul ”România Atractivă” este un important pas pe care îl face ţara noastră pentru a reactiva obiectivele culturale mai puţin cunoscute, dar relevante pentru istoria şi cultura naţională şi europeană, a declarat, miercuri, Răzvan Popescu, subsecretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

„Programul ‘România Atractivă’ este un pas înainte spre redescoperire şi valorificarea istoriei şi culturii noastre din perspectiva turistică. Avem o ţară extraordinar de frumoasă, o ţară în care turismul cultural trebuie să fie promovat. Avem o ţară în care la fiecare pas, cu adevărat, se spune o poveste. (…) Estimăm o creştere de 20% a turiştilor străini în România, comparativ cu 2023, când s-au înregistrat 2 milioane de turişti străini. (…) Adresând-ne şi turiştilor străini, aplicaţia va fi tradusă în limbile de circulaţie internaţională. Bineînţeles că trebuie să ne descoperim şi noi, pentru că avem o ţară atât de minunată, cu valori deosebite. Ne adresăm atât publicului turist român, dar şi publicului străin”, a menţionat Popescu, la lansarea platformei multimedia de promovare a turismului cultural „România Atractivă”.

El a subliniat că acest program de promovare a turismului cultural, „România Atractivă”, are o valoare de aproximativ 8 milioane de euro.

„Banii în principal s-au dus către zona de marketing – şi aici vorbim de site, vorbim de platformă, de acele materiale multimedia, proiecţii 3D, filmuleţele care vor fi prezentate ş.a.m.d. De asemenea, mai sunt infotripuri, în care încercăm să facem lucrurile cunoscute, atât pentru noi, pentru români, cât şi pentru oamenii din industrie, jurnalişti, oameni care creează conţinut din exteriorul ţării. În aceste fonduri intră şi reabilitarea unor situri”, a explicat subsecretarul de stat.

Popescu a precizat că partea de semnalizare rutieră va fi gata până la finalul acestui an, iar peste 8.000 de puncte vor fi semnalizate în teritoriu.

„Proiectul se desfăşoară până în anul 2026, dar încercăm ca lucrurile să fie făcute din timp, aşa cum prevede graficul de implementare a proiectului”, a adăugat acesta.

Totodată, demnitarul şi-a exprimat bucuria de a face parte din echipa „care gestionează primul program de turism cultural românesc care a obţinut finanţare din PNRR şi care are misiunea, alături de alte unităţi publice, private sau aparţinând societăţii civile, de a începe construcţia acestei nişe turistice care a dus Franţa, Italia, Grecia sau alte ţări la o dezvoltare puternică a domeniului turistic şi cultural – şi a determinat implicit creşterea economică a comunităţilor locale care administrează obiectivele de interes turistic.”

Astfel, de miercuri, 15 mai, turiştii români şi străini pot descoperi noi destinaţii de călătorie în ţara noastră, cu ajutorul celei mai complexe platforme locale multimedia de acest tip, „România Atractivă”.

Programul de turism cultural al României include 12 rute tematice care străbat întreaga ţară, cu 275 de obiective de vizitat, prezentate în platforma multimedia dedicată şi care, până în 2026, vor fi semnalizate inclusiv prin infrastructură rutieră specifică.

Programul „România Atractivă”, cu o valoare de 36,356 milioane lei, este parte a Componentei 11 – Turism şi Cultură, Investiţia 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Programul, coordonat de MIPE, are 211 beneficiari direcţi (custozii obiectivelor culturale de vizitat), iar beneficiarii principali ai programului devin de astăzi turiştii români şi străini.

„Castele, cetăţi sau conace, sate cu arhitectură tradiţională, biserici fortificate sau de lemn, mănăstiri incluse în patrimoniul UNESCO, limesul dunărean şi cel al provinciei Dacia care fac parte din cea mai complexă şi mai lungă porţiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale, alături de peisajul cultural din Delta Dunării sau gastronomia locală, sunt doar o parte dintre tematicile pe care au fost dezvoltate primele itinerarii de turism cultural ale României”, se menţionează într-un comunicat al MIPE.

Potrivit ministerului, prin platforma multimedia „România Atractivă”, informaţia ajunge online la utilizator prin website-ul www.romania-atractiva.ro şi prin aplicaţia mobilă de travel, disponibilă gratuit atât pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS, cât şi Android.

De asemenea, pentru program a fost dezvoltată în premieră o bibliotecă digitală, disponibilă în mai multe limbi de circulaţie internaţională, în care este prezentată istoria fiecărui obiectiv cultural.

„Unică prin tipologia cuprinzătoare de conţinut video, foto, tururi virtuale, reconstrucţii 3D, animaţii, ghiduri audio, texte de prezentare, recenzii utilizatori, platforma are rolul de a furniza informaţii despre tematicile rutelor existente şi despre obiectivele incluse în aceste rute. Astfel, aceasta aduce viitorul turist cât mai aproape de experienţele pe care le poate descoperi offline şi îl ajută în alegerea destinaţiilor de călătorie. În platformă sunt introduse cele 275 de obiective turistice, iar materialele lor de prezentare au fost traduse în engleză, franceză, rromani şi o parte din ele în germană şi maghiară”, se mai precizează în comunicat.

Cumulat au fost produse peste 5.800 de materiale, la care se adaugă 98 de planuri de revitalizare ce vor ajuta unele obiective să atragă interesul publicului şi să-şi găsească surse de autofinanţare.

Platforma „România Atractivă” permite şi încurajează completarea cu noi informaţii, fie ele referitoare la alte obiective turistice aflate pe rute, fie referitoare la evenimente tematice care se organizează în ţară şi care pot fi acum accesate centralizat de iubitorii de turism cultural şi istoric.

„Aplicaţia mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS şi Android, face mai simplu accesul la acest conţinut. Accesarea se poate realiza în mod anonim sau cu cont de utilizator care permite personalizarea conţinutului după preferinţe şi postarea de recenzii la obiective. Prin sistemul de geolocalizare, utilizatorului i se afişează inclusiv obiectivele din proximitate. Aplicaţia mobilă se poate folosi în mod offline, iar conţinutul salvat se poate vizualiza şi atunci când telefonul nu are semnal”, se mai precizează în comunicat.

Demersul iniţial de mapare şi dezvoltare de conţinut aferent celor 275 de obiective turistice, realizat în perioada 2023-2024 şi integrat în platforma multimedia, va fi completat, în etapa următoare a programului, de cel constituit de amplasarea infrastructurii rutiere de semnalizare a fiecărui obiectiv aflat pe cele 12 rute turistice culturale.

„România Atractivă”, primul program naţional de susţinere a turismului cultural-istoric, a luat startul în 2023 şi se va finaliza în iunie 2026.

Bugetul aferent programului conţine realizarea a 98 de planuri de revitalizare pentru obiective turistice, dezvoltarea platformei multimedia (website şi aplicaţie mobilă), documentare şi realizare de conţinut foto, video, text, audio în limba română, engleză, franceză, rromani, dar şi în germană şi maghiară, realizarea raportului de cartografiere şi implementarea infrastructurii rutiere (peste 8.000 de semnalizări pe o suprafaţă de peste 55.000 de kilometri pătraţi), alături de promovarea prin campanii de marketing şi relaţii publice.

FOTO: g4media.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți