23.1 C
Slatina
duminică,14 iulie,2024

Ultimele Articole

Aprovizionarea cu apă a solului în cultura de porumb, în limite satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul agricol (prognoză agrometeo)

- Advertisement -

Aprovizionarea cu apă a solului în cultura de porumb se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol, în timp ce seceta pedologică moderată şi puternică în cultura grâului de toamnă se înregistrează pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 16 – 22 mai.

„Rezerva de umiditate a solului pe adâncimea 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în Maramureş, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul, nord-vestul, vestul, sudul, sud-vestul Munteniei, centrul, estul şi sudul Dobrogei, izolat nordul şi sudul Olteniei, estul Moldovei. Conţinutul de apă din sol se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică), pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul Munteniei, nordul şi centrul Dobrogei, estul şi sudul Transilvaniei. În stratul 0-20 cm, în cultura de porumb, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. În estul, sudul şi sud-estul Moldovei, sudul, centrul, izolat nord-estul Munteniei, estul Olteniei şi nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată)”, spune ANM.

Ca urmare, ritmurile de vegetaţie ale culturilor agricole vor evolua în general normal în aproape toată ţara şi mai intens în zonele de câmpie, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla la alungirea paiului (70-100%), „burduf” şi înspicare (10-100%), precum şi înflorire (10-50%). Local, în sudul ţării se va semnala maturitatea în lapte (10-30%).

Cultura de rapiţă va parcurge înflorirea (50-100%), apariţia silicvelor (10-100%) şi formarea boabelor în silicve (10-30%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie, iar la floarea-soarelui se vor continua răsărirea (50-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (20-100%), precum şi înfrunzirea (4-10 frunze) în sudul şi vestul ţării.

În funcţie de data semănatului, porumbul va înregistra germinarea (70-100%), răsărirea (40-100%), formarea frunzei a treia (20-100%) şi începutul înfrunzirii (3-5 frunze).

În Transilvania şi Moldova, sfecla de zahăr îşi va continua răsărirea (40-100%) şi dezvoltarea rozetei de frunze, iar la cartof predominante vor fi fazele de încolţire şi răsărire (30-100%), precum şi formarea primei perechi de frunze (10-100%).

În majoritatea plantaţiilor, la sâmburoase se vor semnala creşterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar în jumătatea de sud a ţării la soiurile timpurii de cireş se va semnala coacerea în „pârgă”. Speciile de seminţoase se vor afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar şi formarea rodului.

Viţa-de-vie va parcurge creşterea frunzelor şi a lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor, totodată fiind posibilă declanşarea înfloririi la soiurile timpurii de masă.

În general, lucrările agricole specifice se vor efectua în bune condiţii în cea mai mare parte a ţării, acestea fiind întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii. Specialiştii recomandă în această perioadă următoarele: administrarea îngrăşămintelor minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la speciile de primăvară semănate în epoca optimă; efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi a dăunătorilor la culturile de câmp, precum şi în vii şi livezi; aplicarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile pomicole şi viticole; continuarea verificării şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare.

Potrivit prognozei ANM, vremea va fi normală sub aspect termic, iar de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 9 şi 19 grade la începutul intervalului, valori apropiate de normele climatologice, şi 12 – 22 grade în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 4 grade în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 15 şi 28 de grade în cea mai mare parte a ţării. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 3 şi 15 grade la nivelul întregului teritoriu agricol, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile nordice şi centrale.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 13 – 21 grade, limite optime parcurgerii fazelor de creştere şi dezvoltare ale plantelor, îndeosebi la culturile de primăvară semănate până în prezent.

Se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţial, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți