37.3 C
Slatina
duminică,14 iulie,2024

Ultimele Articole

UNTRR: Transportatorii rutieri se pot înscrie până pe 31 august la Truck ReClaim pentru despăgubiri pe perioada 1997-2016

- Advertisement -

Firmele de transport rutier din România care nu au întreprins în ultimii ani acţiuni împotriva cartelului camioanelor mai pot acţiona pentru a-şi recupera daunele, prin furnizorul de servicii juridice Truck ReClaim, care a prelungit termenul de înregistrare până la data de 31 august 2024, a anunţat, marţi, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

„Reamintim că din 2016, după ce Comisia Europeană a decis sancţionarea cartelului camioanelor, UNTRR este singura asociaţie din România care a venit în sprijinul firmelor de transport rutier de marfă prin implicarea în acţiunile juridice reprezentate de Casa de avocatură Hausfeld din Germania referitoare la cartelul camioanelor. Prin intermediul acestei colaborări, transportatorii rutieri români înregistraţi la UNTRR au avut posibilitatea de a solicita despăgubiri pentru perioada de timp 01.04.2004 şi 2016, iar sute de procese sunt în curs de desfăşurare doar în faţa instanţelor din Germania. Recent, UNTRR a încheiat o nouă colaborare cu furnizorul de servicii juridice Truck ReClaim, pentru a sprijini transportatorii rutieri afectaţi de cartelul camioanelor să solicite despăgubiri şi pentru perioada 1997-2004 şi pentru a da o ultimă şansă transportatorilor care nu au acţionat deloc până acum împotriva cartelului camioanelor, să solicite despăgubiri pe perioada 1997-2016, urmare hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de anul acesta”, menţionează organizaţia într-un comunicat transmis AGERPRES.

Furnizorul de servicii juridice Truck ReClaim, care este reprezentat legal de firmele de avocatură Hausfeld şi Kapellmann, a prelungit termenul de înregistrare pentru firmele care doresc să participe la o acţiune în instanţă împotriva cartelului camioanelor până la 31 august 2024, datorită cererii ridicate. Iniţial, termenul de înregistrare era 30 aprilie 2024.

Potrivit sursei citate, numai în ultimele săptămâni, peste 1.000 de firme cu cel puţin 15.000 de camioane afectate de cartel s-au înregistrat la Truck ReClaim. Pentru a oferi miilor de alte firme de transport rutier afectate oportunitatea de a participa, termenul de înregistrare a fost prelungit până la sfârşitul lunii august 2024. Datele necesare cu privire la camioanele individuale trebuie, de asemenea, furnizate până la sfârşitul lunii august 2024, după înregistrare.

UNTRR şi numeroase asociaţii europene de transport, cum ar fi BGL (Bundesverband Guterkraftverkehr Logistik und Entsorgung e.V.), AMA- (Bundesverband Mobelspedition e.V.), BWVL (Bundesverband Wirtschaft, Verkehr und Logistik e.V.) şi DSLV (Bundesverband Spedition und Logistik) colaborează cu Truck ReClaim.

Din 2016, când Comisia Europeană a impus amenzi de aproape 3 miliarde de euro cartelului camioanelor, numeroase firme de transport rutier au solicitat deja despăgubiri pentru daunele cauzate de cartelul camioanelor pentru perioada de timp 1 aprilie 2004 şi 2016 cu sprijinul UNTRR, iar procesele sunt în curs de desfăşurare în Germania, conform informărilor periodice transmise de UNTRR.

„Cu toate acestea, multe firme nu au întreprins încă nicio acţiune, deşi daunele suferite sunt probabil considerabile. În timp ce daunele reale urmează să fie determinate de economişti, o compensaţie între cinci şi cincisprezece la sută din valoarea de achiziţie, adică mai multe mii de euro pe camion, este probabil să fie realistă”, arată UNTRR în comunicat.

Organizaţia mai precizează că de câţiva ani a devenit practic imposibil să se solicite orice alte noi despăgubiri împotriva cartelului camioanelor în Germania, pentru că riscul ca solicitările de despăgubire a daunelor cauzate de cartelul camioanelor să fie deja prescrise era prea mare.

„Situaţia s-a schimbat anul acesta odată cu hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din 1 februarie 2024. Prin această hotărâre, este stabilit în mod legal că Scania a fost implicată în cartelul camioanelor, în care producătorii de camioane au fixat preţurile între 1997 şi 2011. CJUE stabileşte, de asemenea, că Scania este răspunzătoare în temeiul dreptului civil pentru daunele suferite de firmele de transport şi expediţie ca urmare a cartelului camioanelor. Deoarece în conformitate cu legea germană membrii cartelului sunt solidar responsabili pentru întreaga daună suferită, clienţii altor camioane pot, de asemenea, să-şi depună solicitările de despăgubire a daunelor împotriva Scania”, se menţionează în comunicatul UNTRR.

Toţi transportatorii rutieri români afectaţi de cartelul camioanelor care nu au solicitat încă despăgubiri pentru recuperarea daunelor cauzate de cartelul camioanelor pot să se înregistreze pe platforma online disponibilă în limba română pentru firmele de transport înregistrate la UNTRR: https://www.truckreclaim.com/ro/home-ro.

„Prin intermediul colaborării UNTRR cu Truck ReClaim, transportatorii rutieri români pot solicita despăgubiri pentru toate camioanele achiziţionate, inclusiv cu plata în rate sau în leasing între 1997 şi 2016. Participarea la acest proces juridic antitrust nu implică nicio plată în avans şi niciun risc legat de costuri de litigiu. Doar în caz de succes, firmele plătesc o taxă de succes de 33%. Firmele de transport înregistrate la UNTRR beneficiază de o taxă redusă”, mai arată UNTRR în comunicat.

Furnizorul de servicii juridice Truck ReClaim va fi reprezentat legal de firmele de avocatură Hausfeld şi Kapellmann.

UNTRR este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți