32.2 C
Slatina
luni,17 iunie,2024

Ultimele Articole

Rafila: Vor fi incluse în noul Contract-cadru circa 100 de pachete de servicii pentru diferite tipuri de cancer

- Advertisement -

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că în noul Contract-cadru vor fi incluse circa 100 de pachete de servicii pentru diferite tipuri de cancer.

Ministrul Sănătăţii a participat la deschiderea „Zilelor Medicale şi Ştiinţifice ale IOB”, eveniment organizat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”.

„Vor fi incluse în noul Contract-cadru circa 100 de pachete pentru diferite tipuri de cancer. Important este că sunt grupate în trei categorii. Este vorba despre diagnosticul pacienţilor oncologici, primul pachet de spitalizare de zi, al doilea se referă la pachetul care precizează extinderea bolii oncologice şi al treilea pachet care evaluează indicatorii clinico-biologici ai pacienţilor oncologici în vederea instituirii unui tratament eficient de către comisia multidisciplinară care evaluează aceşti pacienţi şi le stabileşte tratamentul”, a spus Rafila.

Potrivit acestuia, pachetele de servicii vor asigura un acces rapid la serviciile de sănătate.

„Aceste tipuri de pachete nu sunt altceva decât un acces rapid la serviciile medicale pentru că în momentul de faţă spitalizarea de zi oferă suficiente posibilităţi în comparaţie cu spitalizarea continuă”, a susţinut ministrul.

El a spus că în prezent se regândeşte normarea personalului medical astfel încât să răspundă nevoii de îngrijire a pacientului care este diferită între diversele tipuri de instituţii medicale.

„Normarea personalului în instituţiile de primă linie o regândim în momentul de faţă împreună cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii astfel încât această normare să nu mai fie uniformă, ci să răspundă unei nevoi de îngrijire a pacientului care este diferită de cele mai multe ori între diversele tipuri de instituţii medicale în funcţie de complexitatea îngrijirii medicale”, a susţinut Rafila.

El a amintit de realizarea Centrului de Protonoterapie la Institutul Oncologic Bucureşti.

„Suntem pe repede înainte în realizarea Centrului de Protonoterapie la Institutul Oncologic Bucureşti. (…) Va fi o investiţie care poate fi realizată cu fonduri europene din Programul Operaţional pentru Sănătate în perioada imediat următoare”, a mai arătat ministrul Sănătăţii.

Rafila a spus că în prezent se reorganizează reţeaua de tratament oncologic.

„Organizăm în momentul de faţă reţeau de tratament oncologic încât ea să poată să reprezinte pentru pacienţi o soluţie raţională, accesibilă în acelaşi timp, ca să nu mai poarte pacienţii pe drum”, a afirmat Rafila.

El a subliniat faptul că pacienţii care vin în institutele oncologice au nevoie de atenţie, înţelegere, empatie şi spaţii prietenoase.

„Pacienţi care vin în institutele oncologice, mai ales în al dumneavoastră, care este cel mai mare, au nevoie de atenţie, au nevoie de înţelegere, au nevoie de empatie, au nevoie de spaţii prietenoase, De foarte multe ori spaţiile în care sunt pacienţii ţinuţi sau vin sau aşteaptă să intre la proceduri cred că este important să le facem prietenoase pentru că boala oncologică, dincolo de o boală care este extrem de grea, de multe ori sau de cele mai multe ori este o afecţiune în care sunt afectaţi emoţional şi care au nevoie de un răspuns pe măsură nu numai din punct de vedere terapeutic, ci şi de un sprijin emoţional la care trebuie să lucrăm cu toţii”, a mai declarat Alexandru Rafila.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți