23 C
Slatina
marți,25 iunie,2024

Ultimele Articole

Șezătoare la Muzeul Județean Olt, de 1 iunie

- Advertisement -

Sub titulatura „Arta cusutului – o poveste fără sfârșit”, sâmbătă, 1 iunie, începând cu ora 10:00, la sediul Muzeului Județean Olt se desfășoară o întâlnire între specialiștii etnografi ai muzeului și membrele grupului „Șezătoare București”, cărora li s-au alăturat doamne de la Constanța, Cluj, chiar și din Chișinău.

George Smarandache, managerul Muzeului Județean Olt, spună că pentru gazde scopul acestei întâlniri este acela de a ne promova patrimoniul și pe această cale, iar oaspeții vor avea ocazia să cerceteze și documenteze mai bine, având la îndemână cămășile tradiționale femeiești – și bărbătești, de ce nu?, precum și alte piese de port, particularitățile portului tradițional de sărbătoare specific Oltului.

„Membrele grupului ‘Șezătoare București’ se prezintă foarte frumos, pe măsura lucrurilor minunate pe care le fac. Din dragoste pentru frumos și din dorința de a arăta lumii acest frumos, grupul ‘Șezătoare București’ a luat naștere în anul 2014”, a spus Smarandache.

Sunt doamne și domni, deocamdată unul la număr, Nelu Dumitrescu, în acest grup, de la care am învățat cele mai multe și de la care încă învățăm, potrivit organizatorilor care spun că participarea la șezătoare este gratuită.

„Ne aduce împreună pasiunea pentru portul românesc, în principal pentru cămașa românească din toate zonele etnografice ale țării. Suntem uniți de identitatea noastră culturală, mai ales de cămașa tradițională/IA, așa cum apare în perioada de apogeu (1835 – 1918). Cămășile cusute în această perioadă sunt cele mai valoroase din punct de vedere estetic și etnografic și reprezintă reperul pentru zonele în care s-au păstrat astfel de exemple. Ne inspirăm din modelele precursoarelor noastre, unele uitate prin lăzile de zestre, altele făcând parte din colecțiile muzeelor din țară și din străinătate, ori din colecții private. Suntem neobosiți în a căuta, identifica, reînvăța și reutiliza tehnicile folosite de strămoașele noastre. Căutăm materiale potrivite fiecărei regiuni și perioade istorice. Oferim sprijin atunci când vedem că este nevoie. Învățăm copiii să coasă! Ei sunt viitorul și în felul acesta simțim că dăm mai departe dragostea pentru cămașa tradițională. Cine dorește să ne fie alături este binevenit, participarea este gratuită”, a spus George Smarandache.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți