37.3 C
Slatina
duminică,14 iulie,2024

Ultimele Articole

BNS: Punctajele privind drepturile de pensie trebuie majorate cu 50% în cazul unor salariaţi

- Advertisement -

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, dar şi în ce priveşte reducerea vârstei de pensionare, susţin reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS).

Astfel, sindicaliştii BNS solicită Ministerului Muncii şi Casei Naţionale de Pensii Publice să întreprindă toate măsurile administrative necesare pentru a efectua toate reparaţiile privind drepturile de pensie, în conformitate cu Decizia 28 din 3 iunie 2024 a ICCJ.

„Prin această decizie, s-a adus o clarificare esenţială în aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Această decizie vizează persoanele care au desfăşurat activităţi în condiţii speciale, anterior datei de 01.04.2001, în unităţile de producţie a energiei electrice din termocentrale pe bază de cărbune şi în unităţile de extracţie a cărbunelui”, se menţionează în comunicat.

Blocul Naţional Sindical atrage însă atenţia că, în practică, acest lucru nu a fost întotdeauna aplicat corect, limitându-se doar la reducerea vârstei standard de pensionare şi utilizarea stagiului complet de cotizare de 25 de ani.

Conform sursei citate, decizia ICCJ, obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial, clarifică faptul că pentru aceste perioade anterioare datei de 1 aprilie 2001, punctajele anuale trebuie majorate cu 50%.

Această interpretare corectează aplicarea eronată a legislaţiei şi oferă beneficiarilor drepturile complete conferite de lege.

„Implementarea rapidă a măsurilor administrative necesare de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Casa Naţională de Pensii Publice vor duce la: evitarea unui număr mare de litigii în Justiţie având ca obiect recalcularea pensiilor, evitarea suportării de către statul român a numeroase cheltuieli de judecată ocazionate de aceste litigii, garantarea unui tratament nediscriminatoriu pentru toţi pensionarii din România afectaţi de încălcarea legii de către statul român, asigurarea respectării statului de drept şi aplicarea corectă şi uniformă a legislaţiei pentru toţi cetăţenii”, se mai spune în comunicat.

Sursa: AGERPRES.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți